Vad är en Moveable Feast?

October 9

Ernest Hemingway skrev sina memoarer om sina år i Paris på 1920-talet, textning boken En fest för livet. Termen långt äldre än Hemingwayâ € s användning av det, fast han utan tvivel mötte dess faktiska innebörd, särskilt i starkt katolska franska nationen. Hemingway använder termen för att beskriva den ständiga rörelsen och känslan av Paris, i stället för att använda det mer korrekt att hänvisa till vissa religiösa helgdagar.

En fest för livet är mer förstås när man inser att festdag är ofta synonymt med helig dag eller semester. I många religiösa, det finns vissa festdagar som don € t falla på samma datum varje år. I den kristna religionen, till exempel, är påsken firas på olika datum, och formeln för att bestämma det är komplicerat eftersom det inte är konsekvent. I Västra kristendomen, påsk tenderar att ske en vecka senare än påsken firas av östra ortodoxa kristna kyrkor. Så inte bara är påsken en rörlig högtid, som inträffar någonstans från början av mars till slutet av april, det ISNA € t konsensus om när det ska firas.

Det finns många judiska helgdagar som också rörliga högtider som påsken, som ibland kan sammanfalla med firandet av den kristna sista måltiden, som traditionellt beskrivs som äger rum under påskfest. Detta varierar också, och judiska bestämning av någon av dess höga heliga dagar har ingenting att göra med kristna firandet till minne av Jesu liv. Chanukah är också en rörlig högtid, med ett visst antal dagar som till sitt firande varje år.

Kontrasterande till de rörliga högtiderna är dessa dagar som är fasta. Jul, till exempel inträffar samma dag år 25 december. Det är oklart varför detta är den etablerade dagen till jul, då tyder Jesus föddes i våras. Kristendomen kan ha valt denna specifika datum för att ersätta tidigare helgdagar som Winter Solstice firandet som inträffar vid ungefär samma tidpunkt, vilket gör kristendomen mer tilltalande för oomvända.

Definitionen av en rörlig högtid ingår även uttalandet att festen ska ske samma veckodag, även om det datum skiljer sig från år till år. Denna senare delen ibland ignoreras när människor definierar en flexibel rörlig högtid. En dag som inte är specifikt en helig dag, och ännu en rörlig högtid är Thanksgiving. Detta betecknas som den sista torsdagen i november varje år, men det faktiska datumet ändras årligen. Vidare Canadaâ € s Thanksgiving skiljer sig i dag från USA.

Förutom rörliga högtiderna, det finns många helgdagar som infaller på samma dag varje år, men kan inte ge dig ledigt arbete när semestern faktiskt inträffar. Till exempel är Veterans Day alltid den 11 november, men för större bekvämlighet kan företag eller skolor väljer att stänga på måndag före eller fredagen efter Veteranâ € s dag för att ge arbetstagarna eller studenter en tre-dagars helg.

  • Påsken är en rörlig högtid, firas någonstans från början av mars till slutet av april.
  • Flyttbara högtider kan fira den kristna Nattvarden.
  • Chanukah anses vara en rörlig högtid, eftersom det inte alltid börja på samma datum.
  • Det finns inte en konsensus om när påsken, en rörlig högtid, bör firas.