Vad är Andningsfrekvens?

November 23

En andningsfrekvens är ett mått på hastigheten av andning. Det redovisas normalt i andetag per minut. Detta bestäms genom att räkna hur många gånger ämnet andas in och ut under en kort period, såsom 15 sekunder, och sedan multiplicera svaret med fyra för att bestämma andningsfrekvensen. Antalet andetag på 30 sekunder kan räknas i stället och sedan multipliceras med två för att komma fram till det totala antalet andetag per minut, eller andetag kan räknas för hela minut.

En normal andningsfrekvens är variabel och beror på flera faktorer. Ålder och hälsotillstånd är två av de viktigaste av dessa. Andningen är snabbast hos spädbarn och minskar med åldern. Den normala andning för friska vuxna är någonstans 8-16 andetag per minut. Den andningsfrekvens hos spädbarn är mycket snabbare, i genomsnitt så många som 44 andetag per minut.

Djur, också har normala priser för andning och, som med människor, kan stora variationer från normen anger hälsoproblem. Mindre djur brukar andas snabbare än större, men ett djur i chock, såsom en pet skadades av en bil eller ett annat djur, kan andas betydligt snabbare. Om ett husdjur verkar andas alltför snabbt, är det bäst att kontakta en veterinär för en fullständig utvärdering.

Att veta en normal andningsfrekvens kan vara viktigt, eftersom ändringar kan signalera allvarliga problem, men detta är inte alltid sant. Enkla saker som ilska eller rädsla kan ändra andas priser, vilket kan fysisk träning. Sjukdom ofta ändrar andningsfrekvens, särskilt om det finns lung trängsel inblandade, till exempel med en förkylning eller influensa. Många allvarliga tillstånd kan också påverka andningen, såsom astma och hjärtsjukdomar, oftast på grund av att kroppen kämpar för att få tillräckligt med syre.

Det är inte möjligt för en person att noggrant mäta sin egen andning, som själva handlingen att räkna orsakar en förändring i hastigheten, oftast saktar flåsar som den person fokuserar på varje andetag. En individ som vill mäta sin egen hastighet av andning bör be en vän att räkna andetag för honom eller henne när den enskilde inte är fokuserad på räkningen. Om en person har oro andning, är det bäst att se en läkare för korrekt utvärdering.

  • Andnings och bukorganen.
  • Sjukdom som innebär lung överbelastning ofta ändrar andningstakt både spädbarn och vuxna.
  • Andningsorganen.