Vad är Trichuriasis?

March 11

Trichuriasis är en infektion som uppstår när en individ intar jord som innehåller parasiten ringorm Trichocephalus trichiuris, även känd som den mänskliga piskmask. När piskmask eller deras ägg har förtärts, de fäster slemhinnan i tjocktarmen och kan leda till blodig diarré, inkontinens, trötthet och anemi. Trichuriasis drabbar främst barn under 12 år vars immunsystem är ännu inte fullt utvecklade eller utrustade för att bekämpa parasitinfektioner. Piskmask trivs på många olika platser, även om de är vanligast i tropiska eller fuktiga klimat och i områden med otillräcklig sanitet.

Barn kontrakt trichuriasis främst genom att svälja jord som är förorenad med människor eller djur avföring. Det kan finnas flera tusen piskmask ägg i en enda handfull av förorenad jord. Små barn kan konsumera äggen genom målmedvetet äta jord eller placera smutsiga händer i munnen. Det är också möjligt att inta ägg genom att äta otvättade frukter och grönsaker som växte i förorenade områden.

Piskmask ägg har förtärts och deponeras i tunntarmen, där de kläcks, mogen, och ta sig till tjocktarmen. Larver och utvecklade piskmask fäster sig tarmväggarna och börja råna kroppen av vätskor, nedbrytande näringsnivåer, och skadar kolon. Som ett resultat, många barn upplever ofta har episoder med blodig diarré, inkontinens, och rektal prolaps, ett tillstånd där den rektala fodret sticker ut från anus. Det är vanligt att barn att utveckla järnbristanemi och uttorkning symtom när stora mängder blod och vätskor utvisas.

Ett barn eller en förälder som märker symtom på trichuriasis bör rådfråga en primärvårdsläkare omedelbart, som kan göra en korrekt diagnos och ge behandling. En läkare kommer vanligtvis samla in ett avföringsprov och beställa ett laboratorietest som kallas en pall ägg och parasiter examen för att kontrollera förekomsten av piskmask. Om trichuriasis upptäcks, kommer en läkare brukar ordinera ett läkemedel som kallas mebendazol att bekämpa infektionen och döda piskmask. Mebendazol administreras vanligen oralt, två gånger om dagen i upp till tre dagar eller tills symtomen försvinner.

Med omedelbar behandling, de flesta barn har möjlighet att göra fullständiga återvinningar utan problem långsiktiga hälsan. En läkare kan utföra flera uppföljande undersökningar för att se till att alla parasiter har avlägsnats från ett barns system och att blod och vätskenivåer har återgått till det normala. Läkare och vårdpersonal tyder starkt på att barn i tropiska och fuktiga kunder tvätta händerna regelbundet och undvika att äta otvättade grönsaker och frukt för att förhindra framtida trichuriasis infektioner.

  • När Trichocephalus svek, även känd som en piskmask, eller deras ägg har förtärts, de fäster slemhinnan i tjocktarmen.
  • Avföringsprov som samlas hemma brukar placeras i plastbehållare.