Vad är Madeira Wine?

May 10

Madeira vin är faktiskt en familj av viner som har sitt ursprung i Madeira Islands i Portugal. De olika viner som skapas med hjälp av de metoder som varit i allmänt bruk i århundraden kan utnyttjas på flera olika sätt. Vissa typer av Madeira vin är idealisk för matlagning, medan andra är mer lämpade för användning med desserter eller som aperitif.

Madeiravin kan formuleras för att vara ett sött vin eller ett torrt vin. I samtliga fall är de viner som berikade genom en process som hjälper den färdiga produkten för att njuta av ett långt liv utan att minimera smaken eller doften av vinet. I varje fall, undergår den starkvin en process för vinframställning som är något unik för den jäsningsprocess som används i andra delar av världen. Slutresultatet är att Madeiravin tenderar att ha en distinkt smak och doft som gör den populär på många platser runt om i världen.

Ett av de särskiljande element av processen att göra madeiravin är användningen av hög temperatur under en utsträckt tidsperiod. Detta åstadkoms genom att bygga stenhus som är kända som estufas. De estufas normalt arkiveras med fack som huset vinet under en lång period där vinet utsätts för högre temperaturer. Den tid att vinet genomgår denna exponering för hög temperatur bidrar till att avgöra vilken typ och kvalitet på slutprodukten.

En fördel med denna unika process är att processen tenderar att hantera jäsning på ett sätt som gör att vinet att bli något pastöriserad. Tillsats av druv konjak bidrar också till att stabilisera den starkvin och hjälpmedel inte bara likformig av färg men också till långt liv av vinet när flaskan öppnas. En rätt starkvin produceras på Madeira kan enkelt förbli fräsch och användbar för en period på upp till ett år efter den första öppningen.

  • Madeiravin hänvisar till en stor familj av viner som produceras på Madeira Islands i Portugal.