Vad är en Thumper lastbil?

March 3

En thumper lastbil är en fordonsmonterad system för att generera seismiska vibrationer och används främst av seismologer och geofysiker för att lokalisera och mäta fyndigheter av olja och naturgas. Thumper lastbilar är bara en av flera metoder som används för att generera seismiska data för detta ändamål, men de är det snabbaste, mest effektiva och minst farliga.

Stor och robust, är thumper lastbil avsedd för användning i områden med svåra, ofta kuperad terräng. Det bär ett tungt markslagvikt som tas upp av en lyftanordning till en höjd av cirka nio till tio fot (2,7-3,04 m). Vikten frigörs sedan till "dunk", eller påverkan, marken. Geofoner, placerade för att ta emot den seismiska signalen från effekten av vikten, sedan skicka data till mätinstrument som ligger i en inspelning fordon i närheten. Denna seismiska informationen ofta förstärks av en rad konsekvenser, antingen på samma plats eller på flera olika platser i närheten. Denna serie av "dunkar" är klädd för att öka mängden och exakthet.

Även något destruktivt i sin egen rätt, är en thumper lastbil betydligt mindre miljö förödande än dynamit, som för en tid, var den bästa metoden för generering av seismiska signaldata. Dynamite är till sin natur, i sig farligt att använda. Det är också ekologiskt förödande eftersom det kräver grävning av "shot-hål" som sedan expand av explosiva i betydande kratrar. Denna okontrollerade kraft kan orsaka allvarliga ekologiska skador över ett mycket större område än vad en Stampe lastbil.

Dessa fordon upprätthålla en ytterligare fördel över användningen av dynamit på seismik generation. De är en mycket mindre hotfullt prospekteringsteknik i områden med politisk instabilitet än någon form av sprängämne.

Den thumper lastbil genererar seismiska data genom en enda impuls - singularis frisläppande av vikten. Vibroseis, en fordonsmonterad hydraulisk vibrator, även känd som en shaker enhet, ger seismiska signaler över en längre tidsperiod, alltså uppgifter är kontinuerlig i motsats till avbruten. Vibroseis fordon är något lättare på marken, liksom. Specialiserade luftgevär och plasmaljudkällor (PSS), ibland kallade gnistgap ljudkällor, men mindre destruktiva än dynamit eller en thumper lastbil, är inte riktigt lika korrekt eller så effektiv.

Varje utforskning av naturfyndigheter kommer att vara miljöfarliga i en omfattning. Användningen av en thumper lastbil är inte annorlunda. USGS forskare uppskattar att jorden skada som orsakats av den ständiga släppa sin impuls vikt på ett relativt sammandragen testning båge, särskilt längs ridgelines, kan ta årtionden att rätta.

  • Thumper lastbilar är konstruerade för användning i kuperad terräng.
  • Thumper lastbilar är mindre miljö förödande än dynamit.