Vad är Dhanurasana?

February 22

Dhanurasana, eller båge pose, är en yoga asana som vanligen används i hatha yoga. I grundläget, tar kroppen i form av en dragen båge, vilket ger utmärkt flexibilitet och styrketräning för rygg och lår. Dhanurasana kan ta lite tid att perfekt, eftersom det kräver bra fokus och flexibilitet. Det är en stor pose för dem som försöker att öka styrka och smidighet i hela ryggen, även om personer med ryggskador bör vara noga med att öka förlängningen av pose långsamt.

Till att börja dhanurasana, yogin ligger upp och ner på en matta. Arms hålls vid sidorna, med handflatorna uppåt mot himlen. Bock båda benen, är fötterna sparkade upp mot skinkorna, och händer lyfta upp till greppa anklarna. Från denna punkt är det viktigt att luta sig framåt något, så att vikten placeras över magen. Om vikten för att sjunka ner i bäckenet, kan läget bli obekväm och kommer att mala höftbenen i marken, vilket kan göra ont.

Nästa steg i fören pose beror på flexibiliteten hos utövaren. Långsamt, medger yogin armar och ben för att dra mot varandra, lyfta både bröstet och låren från marken. Gaze bör lyftas uppåt, men man måste vara uppmärksam att inte anstränga nacken. I ett framskjutet läge, fortsätter utövaren lyfta fram endast buken vilar på marken, medan vrister och händer möter högt i luften ovanför skinkorna. Nyare yogis kanske vill lyfta endast några inches av marken; positionen bör vara bekväm nog att hålla för 9:55 andetag cykler.

Under hela dhanurasana är det viktigt att andas konsekvent. I den utdragna positionen, kan det vara enklast att andas in genom näsan och ut genom munnen. Det är också viktigt att hålla en liten böj på armbågarna för att undvika hyper förlängning, och att inte låta axlarna stiga upp till öronen. Att hålla skulderbladen förlängas nedåt och pressas samman hjälper rikta armarna på rätt sätt.

En alternativ version av dhanurasana kallas hjul eller uppåt båge. I denna pose börjar yogi med att ligga på rygg med böjda knän och fötter drog nära skinkorna. Armbågarna är böjda så att händerna låg bredvid öronen, med fingrarna pekande mot fötterna. På ett utandnings, skjuter utövaren mot händer och fötter för att lyfta bäckenet uppåt, uträtning ben och armar längs vägen. Avancerade utövare kan ha möjlighet att räta armarna helt, men det kan ta månader av träning för att uppnå.

  • Sanskrit namn yogaställningarna har normalt sanskrit ordet "asana" som ett suffix.