Vad är en varuhiss?

September 9

En varuhiss används för att göra precis vad namnet antyder: att höja eller lyft, frakt, eller varor. Den är byggd för att transportera varor snarare än människor, men vissa gör både att ge aktörerna och de laddar varor med på resan.

Med tanke på dess särskilda ändamål, är en varuhiss vanligtvis större och kan väga tyngre än en personhiss. En varuhiss ofta specialdesignade för lagret, köpcentrum eller annan storskalig anläggning den kommer att tjäna. De mönster är baserade på nödvändiga mått, hur mycket vikt den kommer att genomföra och hur varorna kommer att lastas och lossas, vare sig det är för hand, bil eller truck. En tunga varuhiss kan hålla en lastbil och kan hantera så mycket som 100.000 pounds (45, 359 kg), med hjälp av ett dubbelt rep system för stöd.

En varuhiss har ofta en manuell dörr, och ibland flera dörrar, för att ladda från fram och bak eller sidorna. Insidan kan vara ofullbordad, så att den kan ta stryk från varor som skjuts in och ut varje dag.

Som med passagerare hissar, kan frakthissar vara hydraulisk eller dragkraft. Traction hissar använder linor dras längs en djupt räfflad remskiva. Hydrauliska hissar använda en kolv för att driva hissen upp underifrån. Båda typerna kräver kontra viktning, vilket vanligtvis sker genom placeringen av en annan hisskorg på den andra änden av repen. Hydrauliska hissar är billigare, men ofta långsammare och kan inte byggas så högt som traktions hissar. Hydraulik kan också läcka olja i jorden, upphov till oro för miljöaktivister.

Några av de tidigaste inspelade användning av hissar var att flytta gods, med egyptiska och romerska civilisation med hjälp av enkla trissa system för att lyfta byggmaterial. I början av 1800-talet, tog dessa mönster av, driva hissar med nyupptäckt ånga och hydraulkolvar. De nya hissar blev särskilt populärt att flytta varor scenen för lekar och andra scenkonst händelser, med tidiga installationer vid Wiens operahus.

De minsta varuhissar kallas ofta dumbwaiters. De används vanligen i två våningar byggnader att flytta bohag såsom tvätt eller rätter upp och ner. Även äldre versioner drevs genom att dra i ett rep, moderna dumbwaiters inkluderar en liten elmotor.

En varuhiss har ofta olika kod och brandkrav än personhissar, även om dessa koder bör ändå vara tydligt postat tillsammans med ett intyg tillåter elevatorâ € s verksamhet.

  • Wienoperan utnyttjade varuhissar för att flytta gods onstage för föreställningar.