Vad är en pre-Money Valuation?

December 12

En pre-money värdering är en uppskattning av ett företags värde vid någon tidpunkt före en runda investeringar från externa källor. Denna värdering kan representera bolagets finansiella hälsa innan det går offentligt på aktiemarknaden, eller innan de får en infusion av medel från riskkapitalister som kommer att vinna delägarskap i bolaget. Däremot är en post-money värdering utförd efter det att bolaget har mottagit finansiering och därför omfattar detta belopp i värderingen. Det är ibland svårt att utföra en pre-money värdering eftersom den måste ofta göras innan bolaget utvärderas har fullt utvecklade.

Investerare måste göra svåra beslut om värdena på bolagen som helst de är att sätta sitt kapital i riskzonen. Dessa beslut blir ännu svårare när företaget i fråga är ett nystartat företag, som kan ha lite mer än en grundläggande idé eller affärsplan vid den tidpunkt då värderingen måste göras. Utföra en noggrann pre-money värdering kan vara lukrativ om det görs bra, eftersom få i på bottenvåningen av ett potentiellt framgångsrikt företag kan vara mycket lönsamt.

Det är viktigt att förstå hur en pre-money värdering påverkar de inblandade när investeringen görs investerare. Tänk dig till exempel att en grupp investerare besluta att en ny start-up företag är värt $ 100.000 $ (USD); de beslutar att investera $ 50.000 USD. Lägga den totala pre-money på $ 100.000 USD till $ 50.000 USD investering ger totalt $ 150.000 USD, vilket skulle vara den efter pengarna värdering av bolaget.

Andelen av bolaget ägs av de nya investerarna i det exemplet skulle vara 33,3 procent, vilket är den totala nått när dela sina investeringar mängden $ 50.000 USD efter pengar värdering totalt $ 150.000 USD. Denna procentsats skulle växa om denna grupp hade beslutat om ett lägre belopp för värderingen pre-money. Entreprenörer och företagare måste komma överens om denna totalt under förhandlingarna innan finansiering görs.

Den stora utmaningen för investerare under pre-money värdering steget är det brist på information de verkligen kan etablera på det nya bolaget. Eftersom nystartade företag har ofta inga balansräkningar eller inkomst rapporter att visa för investerare, kan det vara nästan omöjligt att exakt sätta fingret på deras värde. Som ett resultat, kan förhandlingarna mellan riskkapitalister och företagsägare att vara avgörande för lönsamheten i investeringen. I fallet med ett publikt bolag som går, investerare använder uppskattningen pre-pengar som ett sätt att bestämma det verkliga värdet för aktier i bolaget.