Samla och lagra utsäde

January 21

Om du tittar på att utöka dina trädgårdskunskaper, och potentiellt din trädgård också, då du verkligen inte kan gå fel med att skörda dina egna frön. Genom att känna till processen för att samla in och lagra frön, kan du inte bara spara pengar varje år, men också tjäna lite pengar om du säljer fröna. Det är inte en särskilt svår process, men det är en som tar lite tid.

  1. Känn din anläggning. Innan du kan börja skörda frön, måste du veta din anläggning. Lär dig så mycket som du eventuellt kan om anläggningen, dess anatomi, vad den behöver för att överleva, och så vidare. Genom att göra detta kommer du att veta där fröna finns i anläggningen.
  2. Vet växtsäsongen. Som du forskar din anläggning se till att du lär dig också vad växtsäsongen är. Med den informationen i hand, vänta tills nära slutet (inom två veckor bör göra det) och sedan börja välja vilka växter du kommer att avsätta för skörd dina frön. När denna anläggning har helt mognat, gå vidare och plocka.
  3. Torka ut. Knyt växterna i buntar om möjligt, och hänga dem någonstans, så att de kan torka ut. Låt växterna att sitta där i ungefär längre än två veckor för att säkerställa korrekt torrhet. Du kan berätta med vissa växter (såsom gröna bönor) att de är redo när du skakar dem och höra fröna rabbla runt.
  4. Börja skörda fröna. Börja försiktigt ta bort frön från växten. Se till att när du gör att du inte skadar fröna för mycket eller att du kanske inte kan faktiskt använda fröna för plantering.
  5. Torka ur fröna. Lägg ut en pappershandduk, och placera frön du har skördats på den. Kontrollera att de är i ett enda skikt. Täck det lagret av frön med en annan pappershandduk, och sedan börja lägga ytterligare ett lager av utsäde. Upprepa processen tills alla frön har lagts ut. Låt fröna helt torka ut, vilket kan ta flera dagar. Efter fröna har torkat ut helt, väljer bara de som är ren, inte missfärgade, och inte skadad för förvaring.
  6. Förvara och märka fröna. När du har valt de frön som du vill behålla, placera dem i en lufttät behållare. Ett bra exempel på en behållare som du kan använda skulle vara en medicin flaska. Märk flaskan med växtnamn, och när de har skördats. Förvara på sval och torr plats och vänta tills din nästa planteringssäsong för att använda dem.