Vad bör jag veta om Norfolk Island?

March 28

Norfolk Island är en liten extern territorium Australien. Den omfattar drygt 13 kvadrat miles (35 kvm. Km), vilket gör den åttonde minsta nation eller territorium i världen. Norfolk Island ligger öster om Australien i Stilla havet.

Norfolk Island var tydligen obebodd under större delen av mänsklighetens historia, med det första beviset på bosättning före någon gång i den 14: e århundradet. Dessa första nybyggarna var polynesier troligen från en av öarna i Nya Zeeland. Även om de verkar ha gjort en permanent lösning på Norfolk Island som varade i minst ett par decennier, så småningom de försvann och lämnade ön en gång vakant.

Captain Cook var den förste europé att upptäcka Norfolk Island 1774, och han namngav ön efter hertiginnan av Norfolk. Norfolk Island skröt en klar källa till lin och höga träd som verkade passande för master, både artiklar britt var i behov av på den tiden, så en bosättning på ön var ganska önskvärd. En straffkoloni etablerades 1788, med fångar som hade möjlighet att bli befriade bosättare, och det kämpade genom svårigheter för de närmaste decennierna. Vid början av 19-talet bosättningen övergavs, och djuren samt byggnader förstördes så att ingen skulle frestas att försöka göra anspråk på marken.

Ett decennium senare en ny straffkoloni etablerades, denna gång med idén att skicka de värsta fångarna tänkbara, att isolera dem från fastlandet kolonierna. Av allt att döma den andra koloni på Norfolkön var en verkligt helvetisk plats, och ett antal begagnade rapporter hävdar att fångar som skickades dit, för att aldrig återvända, sökte upp döden som en sorts ursäkt. Ett antal fördömande rapporter om förhållandena på ön ledde så småningom till reformer, och i slutändan straffkoloni stängdes, med de återstående fångarna skickas till Tasmanien.

På 1850-talet en ny bosättning etablerades på Norfolk Island, denna gång av fria bosättare från Pitcairn, mestadels ättlingar till Tahitians myteristerna från Bounty, som hade vuxit ur sina egna öar. Den fria bosättningen växte sakta men säkert, med fokus på jordbruk och valfångst som medel för sitt uppehälle.

I början av 20-talet, med skapandet av den svenska samväldet, administration av Norfolk Island gått från Storbritannien till Australien. I slutet av 1970 bytte status aning bevilja ön regeringen en anständig grad av autonomi, att ta bort det något från den svenska parlamentariska systemet, men gör den till den enda externa territorium att ha självstyre.

Landskap och stränderna är de största attraktionerna på Norfolk Island, med vissa historiska platser av intresse för att fylla luckorna. Norfolk Island nationalpark innehåller några fantastiska regnskog, och ett antal stigar erbjuder utmärkt vandring och cykling. Den häpnadsväckande Norfolk Island Pine presenteras på flaggan i Norfolk Island, kan nå höjder på upp till 180 fot. (60m), och är en populär naturlig attraktion.

Fiske, dykning, charterbåtar, bad, snorkling, surfing, och havet kajakpaddling alla erbjuder en möjlighet att njuta av några av de vackra vatten runt Norfolk Island, och ett antal orörda stränder erbjuda något lite mer avkopplande för dem som bara vill luta sig tillbaka och njuta av solen.

Flyg anländer dagligen på Norfolkön från ett antal flygplatser i Australien och Nya Zeeland.

  • Norfolk Island är en idealisk plats för snorkling.
  • Norfolk Island ligger öster om Australien i Stilla havet.