Vilka är de olika typerna av skelettsjukdom?

October 14

Skelettet innehåller ben, brosk och ligament som ger stöd och skydd för andra system i människokroppen. En skelettsjukdom påverkar bodyâ € s förmåga att fungera, och kan definieras som eventuella oegentligheter i skelettet som orsakar smärta eller vanställdhet. Vissa typer av skelettsjukdom inkluderar osteoporos, artrit, och bakterierelaterade sjukdomar. Vissa är godartad, medan andra kan vara allvarligt försvagande.

Osteoporos är en mycket vanlig typ av skelettsjukdom som alla kan drabbas av, men förekommer oftast bland äldre. Det är en minskning av bentätheten tillsammans med en förlust av benvävnad till följd av tid och brist på korrekt näringsämnen såsom kalcium. Symptomen är smärta och ömhet i benen, förlust av höjd, dålig hållning, nacksmärta och ryggsmärtor. Osteoporos kan också orsaka ben att bryta ganska lätt under relativt lite stress. Det finns ett brett utbud av behandlingar för benskörhet, som omfattar olika typer av dieter, droger och motions regementen.

Artrit är en skelettsjukdom som förekommer i många olika former och riktar lederna i skelettet. Det kan resultera i smärta, stelhet och svullnad. Den vanligaste formen är artros, vilket inträffar när brosket mellan ben bryts ned och orsakar ben att smärt skaver mot varandra. En annan typ av denna sjukdom är reumatoid artrit, eller en inflammation i ben gemensamma foder, som kan orsaka svår smärta i sina värsta inkarnationer. Det finns många fler varianter av artrit, och ännu fler sätt att lindra sina symptom, inklusive huskurer, smärtstillande, olika typer av sjukgymnastik och mer.

Och skelett som kan ha en mängd variationer och orsaker är skelettmissbildningar, varav många är sällsynta, ärftliga sjukdomar vanligtvis påvisas vid födseln. En skelett deformitet kan anses vara någon oegentlighet i skelettet. Några av dessa orsakar några problem och är svåra att upptäcka, andra kan ses synligt, och vissa kan resultera i förlust av funktioner och med död om de lämnas obehandlade.

Vanliga missbildningar påverkar ryggraden, ben och armar, och problem orsakar rörlighet. Skolios, till exempel, är en krökning av ryggraden, som kan vara förödande om de lämnas obehandlade. Svårare sorter av skelettsjukdom kan existera i benen såsom revben eller skallen och orsaka allvarliga skador på lungor, hjärta, hjärna och andra vitala organ om de lämnas obehandlade. Kirurgiska ingrepp kan vara nödvändigt för behandling av missbildningar som är särskilt skadligt, varefter intensiv sjukgymnastik skulle kunna behövas för återvinning.

En annan typ av skelettsjukdom som kallas osteomyelit orsakas av en bakteriell infektion i benen snarare än genetiska sjukdomar eller slitage. Det finns en mängd olika sjukdomar som orsakas av olika typer av bakterier, men de resulterande symtom är oftast samma, inklusive inflammation och smärta i den drabbade benet. Antibiotika är oftast nödvändiga för behandling, och kan behöva ges i veckor eller månader för sjukdomen att försvinna helt.

  • En illustration av en frisk rygg och en med spinal artros.
  • Ribban buren är en del av det axiella skelettet.