Rengöring en långpanna

May 17

Om du har en långpanna i ditt hem, då vet du glädjeämnen (och sorger) som kommer med denna extremt användbar bit av köksutrustning. Jag säger sorger för den ganska enkla anledningen att när artikeln används, den har en tendens att samla svart brända slam i botten och det där är nästan omöjligt att helt bli av med den. Jag vet inte hur många gånger jag har haft att kasta bort en långpanna som fick "för gammal" för att använda längre, när det var helt enkelt i behov av en förfärlig rengöring.

Istället för att kasta bort den gamla långpanna, försök att rädda den och spara de pengar som det skulle kosta att byta ut den. Här är den bästa metoden som jag har hittat för att städa mitt eget långpanna. Varnas om-metoden tar ett par dagar (tro det eller ej, 3 dagar), så glöm inte om vad du gör, och hålla pannan borta från barn och djur.

Material:

 • Dirty långpanna
 • Range topp
 • Diskmedel / tvättmedel
 • Bakpulver
 • Vinäger
 • Tidningar
 • Ammoniak
 • Ugnsrengöringsmedel

Förfarande:

 1. Pre-ren. Börja med pre-rengöring av stekpannan. Detta innebär att du måste ta bort resterna från din måltid, och skölj den ut så gott du kan. Endast skölja ut det ändå. När du har gjort detta, gå vidare och fylla din långpanna med ammoniak. Låter konstigt, jag vet, men det fungerar. Täck allt med en stor sopsäck, och knyta den stängd.
 2. Vänta. Efter att du har knutit påsen stängd, måste du hitta en plats där små barn eller husdjur inte kommer att bry det. Detta är för deras säkerhet som de skulle kunna bli sårad av ammoniak. Låt stekpannan för att sitta i ca två dagar innan du fortsätter till nästa steg.
 3. Tvätta. Nu måste du tvätta pannan som vanligt. Bli inte förvånad om du fortfarande har några brända-på områden som finns kvar. Fyll bara i långpanna med vanligt vatten och en diskmedel. Nu, placera pannan på ert sortiment topp och föra såpvatten till en koka. Du är i grunden försöker "laga off" några av de brända på gunk. Stäng av värmen efter några minuter av kokning och låt allt svalna, sedan tvätta som vanligt.
 4. Strö. Du kanske fortfarande har några platser som är brända. Om så, helt enkelt stänka bakpulver på dessa platser. Är ett hopkok av ungefär 1/3 kopp vinäger med 1 kopp varmt vatten och häll det på bakpulver. Det kommer att fräsa och bubbla, så bli inte orolig. Helt enkelt låta detta hända i några minuter och sedan skrubba som vanligt.
 5. Spray. När du har använt bakpulver, bör din panna vara ren, men i chans att du fortfarande inte är nöjd med dina resultat, ta lite ugnsrengöring och spraya hela interiören i stekpannan. Placera pannan upp och ner på tidningar (i ett väl ventilerat område) över natten.
 6. Tvätta. Varje gång du använder en renare måste du tvätta bort det. Ugnsrengöringsmedel är inte annorlunda, särskilt när den används på ett kokkärl. Tvätta långpanna som vanligt och du bör nu vara helt klar.