Vad är en ballong tamponad?

January 26

Ballong tamponad är en teknik som används för att stoppa blödning, typiskt blödning kommer från matstrupen eller magsäcken. Matstrupen är längden av tarmen som går från munnen till magsäcken. Ibland svullna vener, kallade varicer, utvecklas inuti magsäcken eller matstrupen och dessa kan blöda och orsaka en livshotande blodförlust. Ballongen tamponad Förfarandet innebär att sätta in en slang genom matstrupen till magsäcken. En eller två ballonger placerade på röret kan blåsas, komprimera blödnings vener i magsäcken eller matstrupen.

Under ballongen tamponad förfarandet, är slutet på röret fäst vid ett fast föremål eller vikt för att hålla den på plats och att upprätthålla trycket på de blödande varicer. Ballongen tamponad röret kan föras in genom näsan eller munnen, och patienterna kräver oftast en andningstuben som tamponad kan störa andning. Väl på plats, är ballongerna endast tömd när blödning har stoppats, och röret kan lämnas på plats för ett par dagar.

Mer än en typ av rör kan användas för att utföra en ballong tamponad. Den Sengstaken-Blakemore rör har två ballonger, en för matstrupen och en för magen. Den har också en sugport att avlägsna magsaft. Den Minnesota fyra lumen röret är liknande men det har också ett sug hamn som extraherar vätska från matstrupen, så att den inte av misstag inhaleras. En Linton röret har bara en mage ballong och förs in genom näsan.

De svullna vener som kallas varicer oftast utvecklas i matstrupen, men de kan också uppstå i magen. De är vanligen orsakas av leversjukdom, där ärrvävnad i levern hindrar blodet från att strömma normalt genom lever ådror. Trycket i levern vener stiger och mottryck byggs upp i ett nätverk av ådror som kallas portalsystemet. Detta tillstånd kallas portal hypertension, och det kan leda till venerna i magen och matstrupen blir svullen och skör.

Om en person med varicer stammar dem, genom hosta eller ansträngande aktivitet, kan venerna brista. En allvarlig blödning leder till kräkningar blod och eftersom blodförlust kan vara dödlig, patienter vanligtvis tas till en intensivvårdsavdelning. Ballong tamponades används för att behandla varicer när andra, föredragna tekniker har misslyckats eller inte är tillgängliga. Det föredragna förfarandet för behandling av blödnings varicer innefattar användningen av en flexibel slang med en kamera, som kallas ett endoskop. Detta sätts in i matstrupen för att hitta källan till blödningen och bifogade instrument tillåter blödande fartyg som ska tätas.

  • Under en ballong tamponad, är en eller två ballonger på en slang in genom matstrupen till magsäcken och uppblåsta att sätta press på blödningar för att stoppa blödningen.