Vad innebär det att ta något på "Face Value"?

July 26

"Ta något till nominellt värde" är ett vanligt använt idiom i det engelska språket. För att ta något till nominellt värde är att helt enkelt acceptera det för vad det verkar vara på ytan. Detta idiom förutsätter att en bit av information har getts, och mottagaren bekräftar det och tror det utan att sätta någon tanke mot baktankar, dolda betydelser, eller något annat som inte uppenbart synliga på "ansikte" eller yta av informationen.

Ursprunget till denna idiom rapporteras av flera ordbok och etymologi resurser, och tros ha något att göra med pengar. Det nominella värdet av en bit av pengar är det exakta beloppet tryckt på dess framsida, eller "ansikte", utan näst gissa eller förhör behövs. Därför att ta något till sitt nominella värde liknar acceptera obetingat värde av en bit av pengar, eftersom informationen accepteras utan vidare eftertanke eller hänsyn.

Ett exempel på korrekt användning av idiom skulle vara en individ som säger till en annan person, "Tala om för mig direkt vad du tänker. Jag kan inte enkelt plocka upp tips, så jag tar bara allt du säger till nominellt värde." Detta innebär att individen inte känner sig kunna söka ut dolda betydelser och subtila undertoner i samtalet, och istället vill veta information klartext som kan tas bokstav utan att behöva anta eller avkoda något. En felaktig användning av idiom kan, "Jag har tagit vad han sa till nominellt värde, men jag tror ändå att han kan vara vilseledande mig." I detta fall har den enskilde inte riktigt tagit någonting till nominellt värde, eftersom antagandet är fortfarande där att det finns dolda betydelser eller vilseledande bitar av information.

Ofta är tendensen hos människor att ta saker till nominellt värde utnyttjas av annonsörer och andra personer eller grupper som kan ha nytta av en liten bedrägeri. Annonser använder ofta "finstilta" för att ändra ett tidigare, mer iögonfallande uttalande, som ger en dold sanning att många människor kommer att undgå att märka. Till exempel, om en person accepterar till nominellt värde en annons hörde på tv att han eller hon kan köpa en ny bil för ett skandalöst lågt pris, kommer att enskilda sannolikt bli förvånad vid ankomsten till bilfirma som en utestående kredit värdering eller annan behörighetskravet måste först uppfyllas.