Regler Styrande Koder att använda i Medical Billing

October 15

Det finns några saker du behöver veta om reglerna för användning av koder i medicinsk fakturering. När du kodar, du ser bara på prislista, hitta CPT koder som du behöver, och inkludera dem alla på blankett, eller hur? Fel. Inte varje kod kan grupperas eller klassificeras på liknande, så du måste veta vilken typ av kod du arbetar med:

 • Koder som inte kan faktureras med andra koder: Koder som representerar olika förfaranden på samma kroppsdel ​​ofta inte kan faktureras tillsammans. Till exempel kan en öppen reduktion (eller reparation genom ett snitt) av en fraktur på radien inte faktureras med en sluten reposition (inställning frakturen utan snitt) av samma kroppsdel.

  I dessa fall är endast de mer komplexa procedur faktureras. När skulle en sådan situation uppstår? Antag läkaren försöker en mindre invasiv metod men är oförmögen att uppnå de önskade resultaten, så hon hamnar utföra en mer invasiva eller komplicerad procedur. Endast de mer invasiva eller komplicerad procedur är fakturerbar.
 • Koder för procedurer som inte kan faktureras under särskilda omständigheter: Män kan inte få hysterektomi, så om ett yrkande om en manlig patient listar en kod för en hysterektomi, är betalaren inte kommer att betala fordringen. Av naturliga skäl är en hysterektomi ett förfarande som utgår endast om patienten är kvinna.
 • Koder som bara kan faktureras till en patient en gång i livet tid: Människor har bara en av vissa saker (som gallbladders, mjälte och livmödrar); Därför kan en patient få en sådan orgel bort endast en gång. Om betalaren systemet är uppdaterat, finns ytterligare krav för dessa typer av engångs endast förfaranden alltid avvisas.
 • Koder som kräver särskilda villkor som måste uppfyllas innan de kan faktureras: Vissa koder är åldersrelaterade, andra är könsrelaterad, och ytterligare andra är de engångs endast koder (förklaras i föregående posten i listan). Till exempel, olika förfaranden (t.ex. tonsillectomies eller adenoid flyttning) är lämpliga endast för specifika åldersgrupper. CPT Boken visar när ett förfarande kod har ett sådant tillstånd.
 • Koder som inte är kompatibla med andra koder (åtminstone i teorin): Ibland koder bara kan inte kombineras eftersom utföra båda förfarandena skulle 1) vara omöjligt, 2) inte vettigt, eller 3) utgör en tjänst eller förfarande som är ordnad till en annan.

  Till exempel, skulle du inte lämna in en procedur kod för en högerfot liktorn reparation under samma session när höger fot amputerades. En läkare skulle inte bry med en liktorn om foten höll på att tas bort. Samma sak gäller med en kataraktextraktion för ett öga som tidigare avlägsnades. Dessa koder kan inte kombineras eftersom förfarandena inte kan göras samtidigt.

  Du kan läsa mer om dessa osannolikt - och ofta lite humoristisk - kodning scenarier genom att kolla Medi s uppsättning redigeringar som kallas medicinskt Osannolikt redigeringar (Mues). Dessa ändringar finns på Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) webbplats och på de flesta Medicare entreprenör webbplatser.