Vad är Dvala?

September 4

Dvala är en typ av djup sömn tillsammans med drastiskt sänkt kroppstemperatur, hjärtfrekvens och andning. Som en kortsiktig viloläge, är detta tillstånd som är gemensam för en mängd olika grävande djur, en del fåglar och många djur som lever i kallt klimat.

Djur kan gå in i ett tillstånd av dvala, vanligen för relativt korta perioder under dagen eller natten, för att spara energi. I ett kallt klimat, hålla en hög kroppstemperatur kräver en hel del energi. Genom att gå in i en djup sömn, kan djur som marken ekorrar, björnar och grävlingar spara energi. Staten sänker djurets naturliga kroppstemperatur och saktar andning och puls, så att djuret använder mindre energi.

Små djur, eller personer med begränsad livsmedelsförsörjning, gynnas mest av dvala. Dessa varelser, liksom fåglar, har en begränsad förmåga att lagra kroppsfett. Fåglar behöver bo ljus för att flyga, och små djur har helt enkelt inte så mycket utrymme. Eftersom dessa djur inte kan lagra så mycket energi, är det vettigt för dem att komma in i ett tillstånd av dvala när de inte utfodring. Detta sätt, de spara energi för när de kan få mat.

Djur som har begränsad fönster av möjligheter att mata även dvala värdefullt. Om ett djur endast kan jaga på natten, och kan inte hitta mat under dagen, det har ingen anledning att vara aktiva i dagsljus. Genom att gå in i en djup sömn under tider av inaktivitet, sådana djur spara ännu mer energi.

Dvala har nackdelar samt fördelar. Djur i detta tillstånd är mycket trög, och kan vara nästan helt omedvetna om sin omgivning. De kan inte bara vakna upp och bli aktiva omedelbart, men de tar ett tag att anpassa sin kroppstemperatur, puls och andning tillbaka till normala nivåer. Om ett djur angrips medan dvala, den har mycket liten förmåga att försvara sig eller komma undan. Djur in detta tillstånd leta efter en säker plats, antingen en dold boet eller håla, så att de kommer att vara relativt säker medan deras värnlösa tillstånd.

Hibernation och estivation, sova under sommaren, kan vara men om så utökade tillstånd av dvala. Vissa människor hävdar att begreppet bör specifikt används för att referera till kortare sömntider, men de förändringar i djurets kropp och målet att bevara energi under tider av inaktivitet är desamma.

  • Grävlingar spara energi genom att gå in i ett tillstånd av dvala.