Vad är panniculus?

January 16

Panniculus är en medicinsk term för att beskriva ett lager eller membran av vävnad. Denna term används ofta specifikt i diskussioner om mycket stora lager av lägre bukfett, vilket kan vara åtskilda av klass att bättre beskriva omfattningen av fettet och dess inverkan på patienten. I vissa fall kan en läkare rekommendera operation eftersom panniculus kan medföra hälsorisker. Andra patienter kan välja kirurgisk behandling av estetiska skäl.

I termer som "panniculus adiposus," termen refererar helt enkelt till ett lager av vanlig fettvävnad. Alla djur har fettdepåer, ger dem möjlighet att lagra energi och absorberar fysiska effekter. Dessa avlagringar kan bli ett problem om de växer särskilt uttalad. I fallet med bukfetma, kan det börja växa över och bortom buken, så småningom täcker könsorganen och potentiellt sträcker ännu längre, passerar knäna. Detta kan orsaka avsevärt obehag för patienten.

En risk med panniculus är tendensen att bilda hudveck. Dessa tenderar att vara mörk, fuktig och varm, vilket gör dem till en idealisk grogrund för organismer som bakterier och svampar. Patienter kan utveckla allvarliga hudinfektioner, och kan uppleva stora sår och skador från okontrollerad tillväxt av mikroorganismer. Förutom att orsaka en obehaglig lukt, kommer detta utsätta patienter för risker som blodförgiftning, där en infektion går in i blodomloppet och kan potentiellt orsaka flera organ för att misslyckas.

Vikten av panniculus kan också snedvrida patientens kroppsställning och kan orsaka påfrestningar på ryggen. Patienter och läkare kan också tror att det är en farlig utveckling som en tumör inuti. Det kan vara svårt att utföra diagnostiska tester eftersom fettvävnad gör det svårt att identifiera strukturer inne i panniculus och en patient kan behöva invasiva tester för att ta reda på mer om vad som händer inuti.

Patienterna har ibland en mild panniculus efter graviditeten, tills kroppen återhämtar sig och huden returer, skärpning tillbaka upp över nedre delen av magen. Större viktminskning kan också lämna efter fickor av hud och lös fett, och patienterna kan behöva operation för att avlägsna hudveck när deras vikt stabiliserats. Detta kommer att göra dem att känna sig mer bekväm, minska riskerna för infektion, och låta de naturliga konturerna av sina kroppar för att växa fram. Betydande viktökning kan också orsaka panniculus och en kirurg kan be en patient att gå ner i vikt innan du utför operation för att avlägsna överflödig vävnad, som betydligt överviktiga kan vara farligt vid kirurgi.

  • En panniculus är en flik av överflödig hud, fett och vävnad på botten av buken.
  • I vissa fall kan en läkare rekommendera operation för att behandla panniculus.