Vad är invers psoriasis?

December 26

Inverse psoriasis drabbar känsliga delar av kroppen och är en särskilt irriterande och obekväma formen av psoriasis. Utslagen åtföljer detta villkor är klarrött och i allmänhet inte uppvisar fjälliga utseende plackpsoriasis. Detta är en av de sällsynta typer av psoriasis, och det kan förekomma med andra psoriasisutbrott.

Även känd som böj psoriasis påverkar detta utslag områden där huden berör huden. Inverse psoriasis förekommer i armhålor, könsorgan, och ljumskarna, under brösten, och i hudveck runt buken. Eftersom utslag blomstrar i delar av kroppen med riklig hudveck, överviktiga och feta människor kan löpa större risk att utveckla böj psoriasis.

Vivid röda lesioner med en blank och smidig utseende kan tyda invers psoriasis, särskilt för dem som redan lider av andra typer av psoriasis. Symtom utöver utslag kan innefatta irritation, klåda, och ökad känslighet i det drabbade området. Denna typ av psoriasis utslag inte är torr och fjällande, liksom utslag som kommer med ett utbrott av plackpsoriasis. Böj psoriasis uppvisar samma utseende och symptom på vissa jäst och svampinfektioner.

Krämer och ljusterapi är de två vanligaste behandlingarna för denna psoriasis utslag. Over-the-counter behandlingar kan ge tillräcklig lindring av symptomen, och problemet försvinner oftast med tiden. Ljusterapi kan vara att föredra för att behandla detta tillstånd på könsorganen och omgivningen. Huden i denna region är tunn och kan vara känsliga för kräm eller salva. Behandling snabbhet och effektivitet varierar, beroende på den drabbade och hur allvarligt tillståndet.

Läkare behandlar andra typer av psoriasis med kortison eller steroid produkter, men detta rekommenderas inte med invers psoriasis. Dessa mediciner kan orsaka ytterligare skador på mycket känslig hud i områden utsatta för böj- psoriasis utslag. Processen för ocklusion, i vilken salvan och hudutslag är täckt med plast, rekommenderas också inte vid behandling av denna tillstånd.

I extrema fall kan ett omvänt psoriasis utslag vara smärtsamma och försvagande. Behandlare kan ta hand om svåra utbrott med en injektion eller oral medicinering. Denna typ av administrering levererar läkemedlen direkt in i kroppen och kan leda till snabbare läkning och symtomlindring.

Forskning har inte hittat en definitiv orsak till invers psoriasis, även om det finns några kända bidragande faktorer. Genetik kan spela en roll i utvecklingen av psoriasis, och fetma kan öka förekomsten av invers psoriasis. Överskott svettning kan irritera huden veck och orsaka utslag att blossa upp. Stress är en annan trigger för många typer av psoriasis, inklusive böj psoriasis.

  • Människor som är överviktiga har en högre än genomsnittet chans att utveckla invers psoriasis.