Vad är en sopaipilla?

December 31

En sopaipilla, ibland stavat sopapilla, är ett stycke stekt deg som är sötad med honung. Sopaipillas är ofta kallas "små kuddar" på grund av deras uppblåst utseende efter stekning. De är nära släkt med andra bakverk gjorda av stekt deg, såsom munkar, Bunuelos och churros.

Den grundläggande metoden för matlagning en sopaipilla innebär en kombination mjöl, olja och salt - och ibland ingredienser såsom bakpulver eller kondenserad mjölk - till en mjuk deg. Degen formas till kulor eller små trianglar, och de hamnar i en gryta med het olja. Varje deg boll stekt tills det är gyllene och "pustade" på ena sidan, då är det vänt över och stekt tills det gyllene och pustade över.

Sopaipillas traditionellt serveras varm, och de är ofta söta med honung eller socker. De är också ofta görs salta genom att lägga till en fyllning av kött, bönor eller grönsaker, liknande en taco eller en Enchiladas. Sopaipillas är också ofta fungerat som ett substitut för bröd eller rullar.

Variationer av sopaipillas kan hittas i vissa regioner i Nord-, Central- och Sydamerika. I Chile är de traditionellt tillverkade med en vinter squash, oftast zapallo, även om konserverad pumpa används också. Den squash blandas med mjöl och ister för att bilda degen, och färdiga bakverk serveras ofta med en oraffinerad rörsocker sirap smaksatt med citrus och kanel. Chilenska sopaipillas är också ibland serveras med kryddor som senap, ketchup, smör, manjar eller pepparsås kallas Pebre. De är oftast äts vid teatime - speciellt på kalla, regniga dagar som en pick-me-up.

I Peru är sopaipillas kallas cachangas och oftast äts till frukost. De är traditionellt tillverkade med majsmjöl. Denna variation är oftast större i storlek men mer tunna och krispiga än andra sopaipillas. I USA, är populär på sopaipilla hela sydväst och är oftast förknippas med New Mexico, staden Albuquerque i synnerhet.

Många hävdar att sopaipillas påbörjade i Albuquerque i slutet av 1600-talet eller början av 1700-talet, men bakverk verkar också ha internationella rötter. Ordet "sopaipilla" härstammar från det spanska ordet sopaipa, som hänvisar till en stekt deg med honung. Det spanska ordet härstammar i sin tur från mozarabiska ordet xopaipa, som hänvisade till bröd indränkt i olja. Mozarabiska talades av människor på den iberiska halvön i Europa från det femte århundradet till det åttonde århundradet.