Vad är en Cedar Closet?

March 1

En ceder garderob är en typ av garderoben som är konstruerad av eller panel med cederträ. Syftet med en ceder garderob i det förflutna var att förhindra mögel och mjöldagg samt bugg angrepp från att förstöra kläder förvaras under vintermånaderna. Medan ceder garderoben kan fortfarande utföra denna uppgift måste ceder sig vara rätt typ av ceder och har tillräckligt med cederolja för att hålla buggar och mögel i schack. Sådana garderober ökar ofta värdet av ett hus på grund av träets naturliga skönhet och doft, men som oljorna i träet minskar, så också kommer eftertraktad ceder lukt.

Den bärande strukturen i en ceder garderob kan också konstrueras från cederträ, men för att spara på byggkostnader, många husägare eller byggare väljer att konstruera garderoben strukturen från billigare träslag. Cedar plankor används sedan för att fodra insidan av ceder garderoben; ceder brädor kan också användas för att konstruera hyllor eller andra funktioner inom garderoben. Eftersom ceder är ett ganska dyra trä, kommer de flesta moderna homebuilders använda andra material där ceder är inte nödvändigt, även om vissa byggare väljer att använda ceder hela eftersom det är en hög kvalitet trä som är resistent mot vattenskador, bugg angrepp och röta.

Även ceder är naturligt frånstötande för buggar, det kanske inte tillräckligt på egen hand för att hålla buggangrepp i schack. Malmedel används ofta för att förhindra bug infestationer, även om dessa små kemiska bollar kan vara mycket toxiska. Tätnings kläder i plastpåsar eller lådor kan hjälpa till att bevara plaggen och hålla dem skyddade, och när den placeras inuti en ceder garderob, kan påsarna eller lådor erbjuder överlägsen skydd mot insekter, mögel och mjöldagg.

Doften av ceder är söt och trevlig, men om garderoben är byggt nära en boyta som ett sovrum eller vardagsrum, kan lukten bli överväldigande. Som oljorna torka upp, kommer lukten att blekna, men doften av cederträ kan pågå i flera år eller tom decennier. Många husägare som ceder av just denna anledning, eftersom det tillför en behaglig doft till hela huset, men man bör vara försiktig när man planerar en ceder garderob, eftersom doften kan vara irriterande för människor som lider av astma, samt unga barn eller äldre människor. Det hjälper ibland att designa en garderob som kan stängas tätt och förseglas nog att ceder doften stannar i garderoben i stället härrör hela hemmet.

  • Vissa typer av cederträ ger bra skydd mot mögel och andra typer av mögel.