Vad är surroundljud?

July 4

Surroundljud är passande namnet för omger lyssnaren med en akustisk miljö som går utöver de två-kanals stereo tidigare erfarenheter. Inom både offentlig och hemmabio, systemprojektet låter alla runt lyssnaren, vilket ger en mer naturlig upplevelse.

I verkliga livet, människor upplever ljud i samband med omgivningsljud. Om någon talar, kanske lyssnings också höra det svaga surret från en jet långt över, en skolgård full av barn i närheten, fåglar i träden och tv blaring från nästa rum. Dessa ljud är spridda över hela det hörbara landskapet. Surroundljud återskapar troget hela landskapet genom att skicka rätt ljud till rätt ställen för att simulera en upplevelse närmare det verkliga livet.

Den första inkarnationen var surroundljud 5-1, vilket inkluderade fem högtalare och en subwoofer för att leverera basljud. Detta är även kallat Dolby Digital och Digital Theater Systems (DTS) ljud.

Nästa kom DTS Extended Sound (DTS-ES) eller THX som surroundljud 6-1. Detta system använder sex högtalare plus en subwoofer, med den extra högtalare tar ställning mitten bak för att skapa en mer fullständig tredimensionell ljudlandskap. Den 7-1 Systemet lägger ännu en högtalare till mixen: det tar den bakre mittkanalen och delar upp den i två, skapa flankerande högtalarpositioner för en inringad bak.

Medan en stereoinspelning kommer att spela igenom alla surroundsystem, kommer mottagaren helt enkelt skicka den vänstra kanalen till hälften av talarna och rätt kanal till den andra halvan. För att få full effekt, måste den ursprungliga inspelningen kodas för det. När detta är fallet, är mottagaren kunna skicka specifika ljud till specifika högtalare, skapar "placerade ljud" för att bygga en akustisk atmosfär.

Till exempel kan en person tänka sig att titta på en film där huvudpersonen står på trottoaren när han hör sin vän honom namnet precis bakom honom. Han vänder sig till sin vänster och ser sin vän. Titta här filmen med surroundljud kommer väns röst kommer från den bakre vänstra högtalaren, placera betraktaren inne ljudspåret.

Ju större antal talare ett surroundsystem har, desto större är dess förmåga att plats låter där de hör hemma. Skillnaden blir tydlig när till exempel tittar på en krigsscen med ammunition exploderar runt. Detta system kommer att ha tittaren känner sig som kulorna visslande förbi och hoppa på bomber exploderar bakom hans rygg. Jämför detta till hela ljudspåret spelas genom två fronthögtalare i en stereoanläggning. Ju mer komplicerat system lägger äkthet eftersom det sätter tittaren eller lyssnaren inne verkan av bilden, eller i fallet med musik, på scenen med bandet som omger honom.

Surround ljudsystem har minimikrav för strömstyrka som alstras av mottagaren. Om mottagaren inte är kraftfull nog, kommer det inte att kunna driva ljud genom högtalarna med tillräcklig god aptit. Om mottagaren har mycket mer makt än högtalarna kräver, kommer det att vara mycket lätt att blåsa högtalarna genom att oavsiktligt lämna upp volymen när du slår på systemet. Användarna måste också vara säker på att mottagaren stöder antal högtalare, eftersom en som bara stöder 5-1 kommer inte att fungera korrekt med 6-1 eller 7-1 högtalarsystem.

  • Surroundljud används på teatrar för att hjälpa människor att känna att de äger rum i filmen.
  • Surround-ljudtekniken uppslukar lyssnaren i en rikare ljudmiljö än vad som är möjligt med en två-kanals stereo setup.