Vad är Utpressning?

May 7

Utpressning är brottet att hota med att avslöja skadlig eller pinsamt information för att tvinga pengar eller andra varor eller samarbetsformer ur offret. För utpressning för att vara effektiv, utpressare måste, i de flesta fall, har fysisk bevis på den information han eller hon hotar att avslöja, som fotografier eller bokstäver. Utpressning anses ofta vara synonymt med utpressning, och i detta avseende kan förlita sig på ett hot om annat än att utsätta offrets hemligheter action.

Vissa lagar skilja mellan utpressning och utpressning, medan andra inte gör det. Utpressning kan definieras som utpressning försök skriftligen. Alternativt kan utpressning endast avse hot om åtgärder som inte är olagligt i sig, till exempel avslöja komprometterande fotografier, medan utpressning bygger på mer aktiva hot, såsom fysisk skada.

Offret av utpressning är typiskt hotas med exponering av hans eller hennes privatliv, kan konsekvenserna av vilka sträcker sig från pinsamt till socialt förödande för juridiskt fördömande. En utpressare kan hota att avslöja offrets utomäktenskaplig affär, till exempel. Homosexuella ofta utpressning i det förflutna, men detta är mindre vanligt som alternativa sexualiteter blir allt mer accepterade. I sin mest allvarliga, kan utpressning vila på exponeringen av ett allvarligt brott, vilket skulle göra oändligt mycket mer skada på offret än uppfyller utpressare. Även hemlig information som inte är av straffrättslig art, kan dock göra offer för utpressning känner att han eller hon har ingen regressrätt mot brottsligheten.

En relativt ny form av utpressning, mer liknar utpressning, är känd som kommersiella utpressning. I detta brott, är ett företag offret. Den utpressare hotar en åtgärd som skulle vara förödande för företagets försäljning eller anseende och typiskt kräver en stor utbetalning. Förövaren kan till exempel hotar att störa bolagets förmåga att bedriva försäljning på Internet. I ett fall nyligen kommersiell utpressning i Australien, hävdade utpressare att ha förgiftat ett litet slumpmässigt urval av offrets chokladkaka produkter.

  • Hot om att avslöja pinsamma information om en individ för att tvinga pengar ur offret kan betecknas som utpressning.
  • Homosexuella var vanliga måltavlor för utpressare i det förflutna.
  • Kommersiella utpressare rikta företag, och kan hota att störa ett företags förmåga att bedriva försäljning om de inte betalat en stor summa pengar.
  • Offer för utpressning kan bedriva självdestruktivt beteende som ett sätt att klara.
  • Emotionell utpressning kan inträffa mellan tonåringar.