Hur man fixar en Blockerad Hot-End eller Extruder på din 3D-skrivare

October 19

När du får en varm-end blockering eller din extruder s glöd enhet misslyckas på din 3D-skrivare, tecknen är oftast uppenbart: Strömmen av plasten börjar minska, och stannar sedan; skrivaren håller försöker skriva ut, men extruderar lager efter lager av ingenting.

Det första du bör göra är att stoppa utskriften och kontrollera att värmaren blocket på din varma-end är fortfarande på den förväntade temperaturen. (Helst för maximal säkerhet, bör du använda en beröringsfri temperaturgivare.) Om värmaren temperaturen är betydligt lägre än 160 grader Celsius, kan det ha misslyckats eller det kan ha utvecklat ett problem i ledningar eller elektroniken som styr värm.

Tyvärr är det vanligt att trådar på hemma 3D-skrivare för att bryta på grund av den ständiga rörelsen av maskinen. Ledningar ska alltid ha gott om utrymme att röra sig försiktigt, med tillräckligt slack att det inte är tätt böjda eller ryckte fram och tillbaka som maskinen rör sig.

Använda kisel-belagd tråd kan hjälpa, särskilt med extra motståndskraft mot värme. Alltmer, nyare maskiner använder mjukt böjda bandkabel, (ett band av många separata, parallella trådar istället för en tjock tråd). Detta tenderar att lindra problem med kabelstam och skador.

Om din värmare block är fastnat men vid den förväntade temperaturen, här är det allmänna förfarandet:

 1. Håll uppvärmningsblocket påslagen.
 2. Kontrollera att glöd enheten inte har blivit blockerad eller att glödtråden inte spännas in eller lindade runt extruder drivhjul.
 3. Släpp kugghjulslager och försiktigt dra ut glödtråden.

  Det är inte vanligt att en glödtråd ska bli så fastnat att det inte kan dras ut medan den varm änden är temperaturen. Oftare, visar det borttagna glöd tecken på att vara alltför komprimerad - lite fetare där det smält inuti heta slut. Vanligtvis verkan av att dra ut den smälta filament avlägsnar föroreningar från den heta-end munstycke.
 4. Skär av den smälta fiberände och skjut den manuellt tillbaka ner i den varma slut.

  Om du kan trycka ner och material extruderas från munstycket, har du rensat blockeringen.
 5. Om man inte kan få materialet att strängspruta, och tillåt sedan änden av materialet att smälta och dra den tillbaka ut igen.

  Gör detta flera gånger bör klara de flesta blockeringar. Om du fortfarande har en blockering, har du ytterligare två alternativ att göra extremt noga:

  • Skjut en nål eller liten borr i munstycket änden medan du drar ut smält glödtråden.
  • Låt din varma-end för att kyla ner och när det är kallt, använd en kemisk lösningsmedel (såsom aceton) för att hjälpa lösa upp eventuella uppbyggnad.

  Innan du använder några kemiska rengöringsmedel, kolla med din leverantör och nämna vilken typ av material som användes senast i varm slutet när stoppet inträffade.

Du kan vara på väg att tro att ha några olika extrudrar är en bra idé. Tja, oftast är det; i händelse av en blockering, kan en backup extruder får du skriva ut igen när du reparera. Ett annat skäl för att ha ett val av extrudrar är att din maskin blir mycket mer kapabel till att skriva ut olika typer av objekt, vilket kan bredda ditt val av tillgängliga utskriftsmaterial.