Vad är en Rökelse Cedar?

January 24

Rökelse ceder är ett barrträd av släktet Calocedrus. Det finns tre arter, även om en, decurrens Calocedrus eller California rökelse ceder, ibland klassas som tillhörande släktet Libocedrus. C. decurrens är infödd till västra Nordamerika, med en räckvidd som täcker delar av Oregon, Kalifornien, Nevada, och Baja California i nordvästra Mexiko. De andra två arterna är hemma i delar av Asien, Calocedrus formosana eller Taiwan rökelse ceder, växer bara i Taiwan, medan Calocedrus macrolepis eller kinesisk rökelse ceder, växer i delar av Kina, Laos, Myanmar, Thailand och Vietnam.

C. decurrens är de mest kända rökelse ceder arter. Träden vanligtvis växer 130-200 fot (40 till 60 meter) höga, med en stam på 10 fot (3 meter) i omkrets. C. decurrens odlas som prydnadsträd, populär för sin härdighet i tider av torka. Den odlas i Storbritannien, delar av norra Europa och delar av USA utanför sitt naturliga utbredningsområde. Träet i C. decurrens används i de flesta pennor, eftersom det är mjukt och tenderar inte att splittras.

C. decurrens fungerar som värd för rökelse ceder geting eller trä geting, Syntexis libocedrii. Träet geting anses vara en levande fossil, eftersom dess familj har en omfattande förhistoriska fossil, men det är de enda återstående arter i sitt släkte. Den infällda bilden lägger sina ägg endast i nyligen brända träd, ofta medan de fortfarande pyr. C. decurrens är också värd att rökelse ceder mistel, Phoradendron libocedri, en parasitisk blommande buske med små rosa eller gula bär.

C. formosana når höjder av 65 till 80 meter (20-20 meter). Den växer bara i Taiwan, över ett område mindre än 1,930.5 kvadrat miles (5.000 kvadrat km), och är klassad som en utrotningshotad art. Trädet hotas av över skörd och förlust av livsmiljöer. Det är ibland betraktas som en variation av C. macrolepis, snarare än en egen art.

C. macrolepis är liknande i storlek och utseende till C. formosana, den största skillnaden mellan de två är storleken på konen stammen. C. macrolepis har en kon stam av omkring 0,2 inches (5 mm) långa, medan könen stammen av C. formosana är 2 till 3 gånger längre. Medan C. macrolepis hotas också av över skörd, är dess bevarandestatus något bättre än för C. formosana. Det är ofta planterade i sitt naturliga utbredningsområde förutom att skördas i naturen.