Vad är Topaz?

November 29

Topaz är en dyrbar ädelsten som oftast bärnstensfärgat. När rent, är denna sten färglös, men tillsatser av mineraler skapar den typiska gula nyans. Grad av gulingar kan variera, en del lutar mot brunt, medan andra är mer grönaktig. Det mest önskvärda av stenarna är dock Imperial Topaz, som är brun med persika undertoner.

Flera behandlingar kan väsentligt påverka färgen på topas. När de utsätts för värme, blir färgen antingen rosa till röd. Blå topas är resultatet av bestrålning av stenen, och dessa pärlor har blivit ganska populärt på senare år. En nyligen patenterat form av stenen, som kallas Mystic Fire Topaz, innebär först bestråla stenen för att uppnå den blå färgen, och sedan belägga stenen med kemikalier för att orsaka en flerfärgad påverka.

Även nu i första hand bryts i Sydamerika och Mexiko, var denna pärla uppskattad av forntida civilisationer också, och var tillgänglig i hela Europa och Afrika. Men de flesta gula stenar, oavsett om de var citrin eller topas, kallades topas av de gamla grekerna. Denna tradition fortsatte till omkring 100 år sedan, när stenarna var mer korrekt klassificerade.

Egyptierna trodde färgen på topas i sin naturliga form kom direkt från solguden Ra. Bäraren sades ha angelägen syn, och även för att skyddas från onda andar. Den pärla också aviserade som främjar god hälsa och en lugn själ.

Idag är topas Birthstone av november och även ansluter till astrologiska tecken Skytten. The Imperial Topaz, peachy brun färg och mycket uppskattad, är förknippad med kungligheter. Det är den traditionella gåva av smycken för att fira 23rd bröllopsdagar också.

Även när de behandlas, behåller denna sten en hårdhet av ungefär 8 på Mohs skala. Detta gör stenen utmärkt för vardagsbruk, men bärare bör ta bort smycken när man gör något hårt fysiskt arbete. På grund av det sätt som stenen i grova formen kristalliserar, är det oftast finns i smaragd och päron snitt. Andra nedskärningar kanske inte är tillgängliga i större storlekar.

Liksom andra kristallise ädelstenar, är topas utvärderas för snitt, färg och klarhet. Det är också känt för att bilda stora pärlor med få inneslutningar. Därför kan man välja exceptionellt stora lösa stenar på 3-4 karat för hängen eller ringar.

De bästa stenarna tenderar att vara prissatta på omkring $ 500 $ (USD) per karat. Stenar större än 2-3 karat har en större per karat pris. Imperial stenar av bästa kvalitet kan kosta betydligt mer, och så mycket som $ 1000 USD per karat kan köras.

Topaz kommer inte göra dig osynlig som de gamla grekerna trodde, men kommer faktiskt åstadkomma motsatsen. En stor sten tycktes hålla solen inom sig kan inte undgå att bli märkt av andra. Blå topas, liksom, liksom blå havet vatten fångad i en pärla, skapar ett vackert utseende som säkert kommer att avnjutas.

  • Topaz är främst bryts i Sydamerika och Mexiko.
  • Topaz är månadssten för november.
  • Topaz kan vridas blått genom att bestråla ädelsten.