Vad kan orsaka kräkningar efter övning?

June 13

De som upplever illamående och kräkningar efter träning får finna sig frustrerad av det faktum att en verksamhet som är tänkt att förbättra sin hälsa gör dem att känna sig sjuk. Det finns två huvudsakliga orsaker till kräkningar efter träning, både som, i de flesta fall, kan ganska enkelt lösas. Vissa människor kräks efter träning eftersom de har arbetat vid en intensitet som överstiger deras kondition. Andra upplever sjukdom eftersom de har ätit felaktigt före deras träning. För att utesluta ett mer allvarligt hälsotillstånd, bör de som upplever kräkningar efter träning för första gången överväga att konsultera en läkare.

En av de vanligaste orsakerna till kräkningar efter träning arbetar vid en intensitet som är alltför utmanande för en individualâ € s kondition. Det finns två huvudsakliga sätt att träna för hårt kan leda till kräkningar. Först av allt, kan en plötslig ökning av muskel användning ge upphov till att avleda en betydande mängd blod till musklerna, vilket minskar blodflödet till andra delar av kroppen, såsom matsmältningssystemet. Denna minskning i matsmältnings Systema € s blodtillförsel kan leda till illamående och även kräkningar hos vissa personer.

Tränar för hårt kan också leda till kräkningar genom att orsaka en uppbyggnad av ett ämne som kallas mjölksyra i blodet. När nivån av syre i blodet sjunker under träning, musklerna producerar energirika mjölksyra genom att bryta ner kolhydrater. Hos personer som arbetar ute på en nivå som är alltför utmanande för deras kondition, dock musklerna inte kan använda denna mjölksyra tillräckligt snabbt, och det börjar att bygga upp i blodet. Detta i sin tur kan förvärra en nerv, som kallas vagusnerven, som förbinder hjärnan till matstrupe och mag-tarmkanalen. När vagusnerven blir förvärras, kan kroppen svara genom kräkningar.

Post-motion kräkningar som orsakas av överansträngning är vanligtvis ganska lätt löst. Helt enkelt, bör motionärer undvika träna på en intensitet som vida överstiger deras kondition. Istället för att rusa in i en mycket krävande motionsprogram, bör de med låga nivåer av kondition börjar med träning som bara milt utmanande, och bör successivt öka sin träningsintensitet. De som börjar känna illamående under ett träningspass bör ta det som ett tecken för att sakta ner.

En annan vanlig orsak till kräkningar efter träning inte äta rätt mat före oneâ € s träning. Livsmedel som är rika på protein eller fett kan ta en avsevärd tid att lämna magen. Därför, om sådana livsmedel äts omedelbart innan träningen, kan de orsaka obehag, illamående och även kräkningar under och efter oneâ € s träning. För att förhindra livsmedelsrelaterade, post-motion kräkningar, bör motionärer vända sig till låg fetthalt, kolhydratrika livsmedel som bananer eller fullkornsris kex innan ett träningspass. Dessa livsmedel lämnar magen snabbt, ger utövaren med en explosion av energi utan att skapa illamående.

Ansträngningsutlöst kräkningar är i allmänhet ganska lätt att lösa, och oftast inte kräver medicinsk behandling. Ändå kan de som upplever kräkningar efter träning för första gången vill rådfråga en läkare. En medicinsk konsultation kan utesluta en allvarligare bakomliggande sjukdom, och en läkare kan ge råd om hur man kan förebygga ohälsa efter träning i framtiden.

  • Gravida kvinnor bör generellt undvika att utföra övningar som är för ansträngande.
  • Träning på för hög intensitet kan orsaka kräkningar.
  • Människor kan kräkas om de pressar sig för hårt när du tränar.
  • Motionärer bör äta mat med högt kolhydrater.
  • Bananer är en god mat att äta innan träningen, eftersom det kan bidra till att förebygga livsmedelsrelaterade, post-motion kräkningar.