Vad är mellanblödningar?

August 30

Mellanblödningar är ett tillstånd där en kvinna upplevelser blödningar från hennes vagina mellan hennes regelbundna menstruationer. Blödningen kan vara lättare än en normal period eller kan likna det. Blödning mellan perioderna kan bero på en mängd olika orsaker, allt från lindriga som potentiellt livshotande.

För att avgöra om vaginal blödning är intermenstrual och faktiskt inte bara en oregelbunden menstruation, kan en kvinna måste först registrera längden på hennes menstruationer. Hon kan hålla koll på det datum som blödning börjar och slutar, sedan spela in den mängd dagar tills hennes period startar igen. En normal längd för en menstruation anses vara mellan 21 och 35 dagar. Om en kvinna upptäcker mer frekvent blödning i mitten av hennes menstruationscykel, skulle det anses mellanblödningar.

En av de vanligaste orsakerna till mellanblödningar är preventivmetoder, särskilt p-piller och spiraler. Orala preventivmedel använder östrogen, ett kvinnligt hormon, för att hålla ett womanâ € s kropp från att bilda ett ägg varje månad. Vaginal blödning mellan perioder kan förekomma hos kvinnor som tar p-piller, särskilt under de första tre månaderna som deras kroppar vänja sig vid östrogennivåerna eller om de donâ € t ta pillren regelbundet. Spiraler (IUP) är små bitar av flexibel plast som är placerade inuti livmodern och avger hormoner för att förhindra utsläpp av ägg, men kan också resultera i ljus blödning.

Mellanblödningar kan också ha mer allvarliga orsaker. Det kan vara ett tecken på gynekologisk cancer i livmodern, livmoderhalsen, eller äggledarna. Eventuella godartade utväxter på livmodern, så kallade myom eller polyper, kan resultera i vaginal blödning. Om bäckensmärta är närvarande tillsammans med vaginal blödning mellan perioder är det mer sannolikt att vara resultatet av en allvarlig bakomliggande sjukdom.

Den exakta behandling för mellanblödningar allmänhet beror på vad som orsakar det. Om blödningen beror på användningsfödelsekontroll, kommer det vanligtvis avtar efter regelbunden och korrekt användning; men om vaginal blödning mellan perioder fortsätter, kan en kvinna vill byta preventivmetoder. Blödning orsakad av cancer eller andra gynekologiska frågor kommer vanligtvis försvinna när den underliggande orsaken behandlas effektivt.

  • P-piller kan orsaka mellanblödningar.
  • En kvinna upplevelser mellanblödningar om hon blöder från hennes vagina någon gång mellan hennes regelbundna menstruationer.
  • Fibroid tumörer som växer i livmodern kan leda till mellanblödningar.
  • Mellanblödningar kan vara ett tecken på gynekologisk cancer.