Vad är Kobalamin?

Kobalamin är det vetenskapliga namnet för vitamin B12, en av B-komplex vitaminer som syntetiseras i 1948. De kristaller av detta näringsämne, även känd som cyanokobalamin, är klarrött till färgen, vilket är varför det ibland kallas den röda vitamin . Det är vattenlösligt, så att det inte kan lagras i så länge som kroppen fettlösliga näringsämnen, vilket gör det nödvändigt att ta emot den på en daglig basis. Det mesta av kobalamin som finns i kroppen, dock lagras i levern. Barn kan inte lagra detta näringsämne så länge som vuxna kan.

Till skillnad från de andra B-komplex-vitaminer, är den naturliga formen av kobalamin inte närvarande i växter som vanligen konsumeras som livsmedel. Alfalfa och kinesisk ört dong quai, dock gör leverera vitamin i mycket små mängder. Strikta vegetarianer, även kallade veganer, är i riskzonen för att utveckla en brist på kobalamin eftersom kött och mejeriprodukter är de enda livsmedel som levererar den. Människor som väljer att följa en strikt vegetarisk kost rekommenderas att ta en kobalamin tillägg. Vitamin B12 allmänhet säljs i USA i tablettform som ska tas med en vätska, helst vid måltiderna, och i sublinguala formen, som båda finns i hälsokost butiker och droghandel.

Sublinguala tabletter är oftast mycket små och hålls under tungan tills de är helt upplöst i stället för att tuggas eller tas med en vätska som en traditionell piller. Andra människor som skulle kunna utveckla en brist i kobalamin även om de konsumerar kött är de som har brist på vad som kallas den inneboende faktorn - ett särskilt protein som finns i magsaft. Mellan 30 procent och 70 procent av kobalamin absorberas från livsmedel när intrinsic factor räcker. När det är bristfällig, ett tillstånd som kallas perniciös anemi oundvikligen utvecklas.

En väl fungerande nervsystemet, inklusive hjärnan; produktionen av röda blodkroppar; och omsättningen av fett, protein och kolhydrater alla kräver tillräcklig kobalamin intag och absorption. Vissa typer av nervskador kan behandlas med detta vitamin, och det kan förskrivas för personer som har haft en del av sin mag-tarmkanalen avlägsnas kirurgiskt, eftersom ett sådant förfarande kan i hög grad påverka upptaget av något näringsämne. Detta näringsämne är utbredd i animaliska produkter, särskilt sardiner, flundra, sill, snapper, mjölk och mjölkprodukter som ost. Bland de spekulerat hälsoeffekterna av vitamin B12 som inte har bevisats är behandling av psykiska och nervösa besvär, stimulering av tillväxten till växten och ökad energi.

  • Sardiner är en bra källa till kobalamin.
  • Kobalamin kosttillskott säljs ofta i hälsokost butiker och droghandel.
  • Alfalfa innehåller vitamin kobalamin i små mängder.

Relaterade artiklar