Vad är fastan och hur observeras?

June 10

På den kristna kalendern, fastan är den period på 40 dagar från askonsdagen till påsk. När den först observerades i det fjärde århundradet, dess fokus på självrannsakan och självförnekelse som förberedelse för påsken, och de kristna använde fasta (avstår från att äta mat) under de första åren som en synlig demonstration av denna process.

Under århundradena har katoliker avslappnad några av de strikta fasteregler. Idag är det bara askonsdagen, långfredagen, och alla fredagar under fastan anses fasta dagar. På dessa dagar, katoliker över 14 år är att avstå från att äta kött. (Historiskt var denna praxis tänkt att hjälpa förena människor som hade råd kött med fattiga människor som inte kunde.) Dessutom på askonsdagen och långfredagen, de mellan 18 och 59 är att äta bara en hel måltid och två mindre måltider och inte äta mellan måltiderna.

Ortodoxa kristna är mycket mer rigorös i sin iakttagande av fasta under fastan, tro att regelbunden fasta är en ytterst viktig disciplin för ens andliga tillväxt. Kött, mejeriprodukter och ägg (som historiskt ansågs mer lyx mat än vanliga bröd) är inte tillåtna, med några ytterligare restriktioner för vissa dagar. De kan bara äta fisk (som historiskt ansågs mindre av en lyx än rött kött) på högtider bebådelsen och palmsöndagen.

Förutom avstå från att äta, är fastan ofta en tid då kristna ge upp något lustfyllt (främja fokus på självförnekelse), vare sig det choklad, kött eller - ryser tanken! - Kaffe.

Vissa protestantiska samfund (t.ex. anglikanska och episkopala) observera fastan, men många protestantiska kyrkor fäster mindre betydelse för fastetidens säsongen än de enskilda heliga dagarna fram till påsk.