Vad är strömlös plätering?

January 18

Elektrofri plätering är en metod för bindning av en tunn jämn beläggning av metall på ett arbetsstycke utan att behöva använda elektricitet för att bilda plattan. Många skillnader ställa strömlös förutom traditionella plating metoder, men två sticker ut. För det första är strömlös plätering den första metoden som uppnår resultat som är minst lika bra som de som uppnås genom elektroplätering metoder, vilka kräver en elektrisk ström för att bilda plattan. För det andra, eftersom ingen ström krävs, kan själva arbetsstycket vara av antingen ledande eller icke-ledande material. Således, medan elektroplätering är begränsad till arbetsstycken av metall, arbetsstycken av alla slag, inklusive gummi, glasfiber och plast, kan vara pläterad med hjälp av elektrofri processen.

Både traditionella galvanisering och strömlös plätering involverar nedsänkning av arbetsstycket i ett kemiskt bad. I galvanisering, bordläggning av metall - antingen närvarande i badet som lösta salter, eller som anod sig i en elektrisk krets - typiskt krom, nickel eller koppar. Arbetsstycket är fäst till anoden och nedsänkt i badet, som är uppvärmd och omrörd. När strömmen är aktiverad metalljonerna migrerar till arbetsstycket, som även kallas katoden, och band med den. En anmärkningsvärd nackdel med elektroplätering är att metallen inte platta i en likformigt tjock päls, men tenderar att koncentrera sig på vissa platser och undvika andra, baserat både på arbetsstyckets geometri och placeringen av anoderna i badet.

Den elektrofria processen har flera likheter med elektroplätering. Metallen är upphängd i det kemiska badet, och när ett reduktionsmedel tillsätts, börjar den kemiska reaktionen, förläna en negativ laddning till arbetsstycket och attrahera de positivt laddade metalljoner. De metallbindningar till arbetsstycket, oavsett geometri, vilket resulterar i en platta med likformig tjocklek. Båda används för att producera en ljus, hård glänsande yta på arbetsstycket.

Strömlös plätering erbjuder flera fördelar jämfört galvanisering för ett antal tillämpningar, både i processen och slutresultatet. Den elektrofria kemiska badet kräver inte agitation eller elektricitet, i stället förlitar sig på en kemisk reaktion för avsättning av metallen på arbetsstycket. Strömlös plätering höjer nivån av korrosionsskydd, eftersom slutprodukten är vanligtvis mindre poröst än det av elektroplätering, i synnerhet i fallet med oregelbundet formade arbetsstycken där elektroplätering kanske inte adekvat platt fördjupningar eller upphöjningar i ytan. En av de stora fördelarna med strömlös är att den kan utföras på icke-ledande material såsom plast eller gummi, vilket gör det möjligt för tillverkare att bygga objekt, till exempel fordons trim, VVS bright, och leksaker, mindre kostsamma material och sedan plattan dem .