Vilka är de olika typerna av giftormar?

December 17

Ormar finns nästan överallt i världen. De flesta människor är inte förtjust i dem och är särskilt rädd för giftormar. Även vanligtvis inte lika stor eller kraftfull som deras constrictor kusiner, giftormar är säkert mer dödligt för människor. Giftormar är grovt indelas i fyra familjer: elapids, viperids, colubrids och Hydrophiidae. Inom dessa familjer klassificeras de farligaste ormarna i världen.

Elapids utgörs kanske den dödlig av giftormar. Dessa ormar klassificeras efter sina mindre, fasta huggtänder. I denna grupp är kobror, mambas, kraits, Taipans och en mängd andra. Den nordamerikanska korall orm är också en elapid, även om några tuggor har registrerats från denna orm. Elapids har ofta ett neurotoxiskt gift, vilket betyder att det verkar på nervsystemet. Folk dör vanligtvis från förlamning av lungor och hjärta. Elapids, liksom de flesta ormar, vanligtvis skyr mänsklig kontakt, men är territoriella och bita om trängd.

Den viperid familjen är förmodligen den mest kända en till bosatta i USA, i form av Näsgropsormar. En grop huggorm har fördjupningar på huvudet som känner värme, bistå den i jakt. Amerikanska Näsgropsormar inkluderar Copperheads, skallerormar och vatten mockasiner - även känd som cottonmouths. En berömd Sydamerikanskt näsgropsormens är bushmaster, och fer-de-lans hittas ofta i Centralamerika.

"Sanna" vipers saknar "gropen" av den nya världen huggormar, men de delar alla de stora, ihåliga, infällbar huggtänder. Den Russells huggorm, såg-skalas huggorm, tempel huggorm och död huggorm är alla exempel på den sanna huggorm, som är de spektakulärt färgade Gaboon och noshörning huggormar. Vipers av alla slag tenderar att vara tunga arbetsföra ormar med triangelformade huvuden. Även om sammansättningen av deras gift kan variera, är det ofta hemotoxic, kardiotoxiska eller cytotoxiska, vilket betyder att den verkar på blodet, hjärtat eller hud, respektive.

Colubrids är den tredje familjen av giftormar. De flesta colubrids är bara milt giftormar, med sina bakmonterade, spårade huggtänder. Sådana ormar som mangrove och vinstockar ormar är sällan farliga för människor, men det finns alltid undantag från regeln, och de undantag i detta fall är den afrikanska Thelotornis och Boomslang. Bites från dessa ormar är inte vanligt, men de är en medicinsk nödsituation.

Inte alla colubrids är giftormar, dock. De flesta är inte i själva verket. Racers, det hognose orm och kung ormar är alla colubrids, men ingen är giftormar. En bit från en av dessa ormar kan kräva medicinsk behandling, men eftersom deras tänder kan punktera huden om giftet frigörs eller inte, och en hel del oönskade bakterier bor i deras munnar.

Havs ormar är den fjärde familjen av giftormar, den Hydrophiidae. Trots att de är extremt giftig, biter är sällsynta. Sea ormar är oftast fogliga varelser, och sällan bita såvida missbrukas. Detta är en bra sak, eftersom deras gift är mycket neurotoxiskt.

Antivenin existerar för tuggor av nästan alla giftormar, men behandlingen skiljer. Kompressions bandage behandling är att föredra för elapid bites. Deras gift är främst neurotoxiska, så en tight kompressionsförband är indicerat för att hålla giftet från att nå kroppen innan antivenin kan administreras. Viper bites tenderar att bryta ner huden, så ett kompressionsbandage är kontraindicerat för dessa ormbett, även för allvarliga envenomations, är kompressionsbehandling ökar i popularitet, enligt teorin att det är bättre att ha vävnadsnedbrytning lokalt än att tillåta giftet under resten av kroppen. Den bästa fältbehandling i avsaknad av ett ormbett kit är att ta bort alla smycken eller åtsittande kläder omedelbart och för att få offret till ett sjukhus.

Giftormar i allmänhet inte bita i försvar. Deras första instinkt är att köra. Också, ett överraskande stort antal ormbett är "torra" bites - det vill säga, inte ormen inte injicera gift i bettet. Detta tros bero på att en orm inte har ett obegränsat utbud av giftet, och instinkt säger det att en Envenomed bite för försvaret är gift spillo för en potentiell måltid. Venom är deras jaktvapen, inte en defensiv en. Dock bör varje tugga från en giftorm behandlas som en medicinsk nödsituation, tills tid och läkarvård avgöra om bettet var torr.

De flesta inslag från giftormar i USA kommer från människor som försöker fånga eller på annat sätt antasta ormen. Oavsiktliga inslag från giftormar kommer oftast från vandrare trampa på en kamouflerad orm, eller byggnadsarbetare löper över en på en plats och kliva på det eller röra vid den på något sätt.

Det bästa sättet att undvika ett ormbett av något slag medan utomhus är att göra en bra bit av buller. Stampa runt och bära stövlar för skydd. Ormar kan känna vibrationerna och kommer vanligtvis gömma på egen hand när de känner en människas närvaro.

Var uppmärksam på stockar, sprickor och högar av löv som skulle kunna dölja en orm, och använda extrem försiktighet när man närmar dessa. Om du ser en orm, frysa. Låt det gå undan ostört. Behandla varje orm som giftig, och dina chanser att bli biten minskning oerhört.

Runt huset, rensa ut vedupplag, skräp högar och så vidare. Ormar som tysta, ostörda platser, så att hålla gården fri från skräp och bra häckningsplatser kommer vanligtvis hålla ormen befolkningen på ett minimum.

  • En Northern Pacific skallerorm.
  • Bites från giftormar kräver antigift läkemedel administreras endast av läkarkåren.
  • King Cobra är världens största giftorm.
  • Även om en stilett orm kan vara farligt, den lever under jord och därmed ses sällan.