Vad är Osteochondritis dissecans?

February 28

Osteochondritis dissecans är ett tillstånd där blodtillförseln stängs av till slutet av ett ben, vilket resulterar i fragmentering av ben och brosk i leden. Vanligast är knäet påverkas, men osteochondritis dissecans kan uppstå i armbågen, fotled eller höft också. Typiskt är osteochondritis dissecans patienten ett äldre barn eller en tonåring. Unga vuxna som aktivt deltar i idrott är också i riskzonen för detta tillstånd. Om tidig upptäckt och behandling inte sökts, får långsiktiga och bestående invaliditet resultera.

Generellt kan symtomen på osteochondritis dissecans innefatta smärta och låsning av den drabbade leden. Dessutom kan ledsvullnad och ömhet vara närvarande, liksom minskad rörelseomfång. Ibland, om villkoret påverkar knäet, haltande och ge vika för det gemensamma kan märkas. Oftast är dock smärta under fysisk aktivitet närvarande, särskilt när gå i trappor eller gå på en sluttning.

Vanligtvis orsakerna till osteochondritis dissecans inkluderar skada eller trauma till det gemensamma, eller över användning. Vanligtvis när blodförsörjningen är nedsatt, är det ofta eftersom små fartyg är blockerade, och detta kan, med tiden, orsakar nekros eller död till benet. Genetiska anlag kan också spelar en roll i osteochondritis dissecans.

Det finns vissa riskfaktorer som kan bidra till utvecklingen av osteochondritis dissecans. Dessa riskfaktorer kan omfatta repetitiva rörelser som orsakar betydande inverkan på lederna, såsom hoppning; dessa rörelser utövar stress på lederna, vilket kan leda till minskad blodtillförsel till benet. Andra riskfaktorer kan inkludera att vara ung och delta i sporter som gymnastik, tennis och basket. Sport som involverar svängning och hoppning är ofta bidragsgivare till detta villkor också.

Osteochondritis blir allt vanligare hos kvinnor. Anledningen till detta fenomen är att de deltar oftare i organiserade sporter. Unga vuxna uppmuntras att söka läkarvård om de upplever ihållande smärta i en led. Generellt för alla ledsvullnad eller oförmåga förlänga benet eller armen fullt bör få en snabb medicinsk utvärdering.

Diagnos av detta tillstånd vanligtvis innebär läkaren tar en detaljerad medicinsk och social historia. Viktig information såsom sport och motion historia bör ges till läkaren också. Andra diagnostiska verktyg kan innefatta gemensamma röntgen och datortomografi. Ibland kan magnetisk resonanstomografi (MRT) och ben skannar användas för att bestämma ben och gemensamma anomalier.

Behandlingar för osteochondritis dissecans innefattar generellt vila de gemensamma och antiinflammatoriska läkemedel. Gemensam immobilisering med ett stag och sjukgymnastik ofta ingår i planen för vård för att återställa rörligheten och stärka omgivande muskler. Ibland, när patienten inte svarar positivt på icke-kirurgiska behandlingsmetoder, kirurgiska förfaranden, såsom artroskopi, kan utnyttjas för att behandla tillståndet.

  • Osteochondritis dissecans kan uppstå i höftleden.
  • Svängbar och hoppa samtidigt som du spelar tennis kan bidra till osteochondritis dissecans.
  • Knäet är allmänt påverkas av osteochondritis dissecans.