Vad är Shashlik?

December 9

Shashlik är en maträtt som synes har lika många recept variationer som det finns länder och familjer i västra Asien. Skålen har sitt ursprung i de områden mellan Turkiet och Ryssland, och själva namnet kommer från det turkiska ordet shish, vilket betyder "spett" och är en del av namnet på ett liknande livsmedel kallas shish kabobs. Bortom alla de olika sätt Saschlik kan göras, de centrala delarna är bitar av kött som på något sätt har behandlats i förväg - oftast med en marinad - skewered och sedan rostats långsamt över pyrande kol ovanpå en typisk grill kallas mangal. Liksom många traditionella regionala rätter, varje familj förbereder marinaden lite annorlunda och en del även koka köttet på olika sätt, även om de flesta av tiden är det överenskommet att skålen är bäst kokas och ätas utomhus. Shashlik brukar åtföljas av grillspett som innehåller rostade grönsaker som paprika, lök och tomater.

All Saschlik börjar med att välja vilken typ av kött. Lamm är en av de mest använda kött för skålen, dels eftersom vissa länder i regionen har populationer som följer halal eller kosher dieter. Fläsk och nötkött även används och, mer sällan, kyckling eller fisk som stör. Köttet marinerad innan den kokas och sedan tillagas långsamt, så nästan alla styckningsdel kan användas och många områden har sina individuella favoriter.

Köttet marinerade, traditionellt natten, innan den tas till grillen. Vissa originalrecept använder vinäger, lök och andra kryddor, inklusive varma paprika flingor eller torkade örter. Det finns lika många recept som använder vinäger som det finns recept som strikt undvika det på grund av den sura smaken eller liten torkning av kött som det kan orsaka. Recept som inte använder vinäger använder ofta citronsaft, vitt vin eller ingen vätska alls på köttet. Några recept bara ringa för saltning av köttet, blanda det med hackad lök eller schalottenlök och sedan lämnar den för att marinera i löken över natten för att ge sin smak och låta naturligt utsöndrade kemikalier för att möra köttet.

Marinerad Saschlik är fäst grillspett och sedan placeras över en mangal. Den mangal är en lång, trågliknande metallgaller med raka sidor och en relativt tunn öppning upptill. Kolen får brinna ner tills de pyrande och inga flammor kvar. De grillspett placeras över kol, med den övre och nedre delen av spetten vilar på de övre kanterna av grillen. Köttet kockar långsamt på detta sätt tills det är gjort.

En tradition är att ta det färdiga köttet och ta bort varje bit från dess spett genom att hålla den mellan brödbitar. Brödet och köttet läggs i en stor skål eller kastrull och sedan täckt, skakas och får vila i några minuter så att smakerna och safter från köttet tränga brödet. Den Saschlik sedan serveras på en tallrik, ibland med grönsaker som har tillagats på ett liknande sätt på separata spett.