Vad är Natriumhydroxid?

January 15

Ibland kallas lut, är natriumhydroxid en kemisk förening med en hög alkalisk innehåll. Egenskaperna hos den kemiska gör den idealisk för användning i ett antal olika tillämpningar, inklusive framställning av rengöringsprodukter, vattenrening och vid framställning av pappersprodukter. På grund av den alkaliska innehåll, är natriumhydroxid ett starkt hudirriterande, vilket gör det nödvändigt att hantera produkten med stor omsorg under kommersiell användning.

I sin rena form, tar natriumhydroxid på form av flingor eller pellets som är en ljus vit. I denna form, den kemiska absorberar lätt koldioxid från eventuell luft i utrymmet; detta gör det nödvändigt att rymma produkten i en behållare som är lufttät. Den omständigheten att detta natriumhydroxid är vattenlöslig bidrar till att göra den idealisk för användning i ett antal vätskebaserade produkter.

Denna lut förening kan utnyttjas i många olika typer av produkter som används i hemmet såväl som i tillverkningsindustrin och andra industriella miljöer. Runt huset finns det en god chans att de tvålar används för bad, i diskmaskinen och göra tvätten innehåller en viss mängd natriumhydroxid. Rengöringsmedel för mattor och kakel kan också ha vissa spårmängder av föreningen också. Den verkliga mängden som användes i dessa typer av produkter är mycket liten, vilket gör det mycket osannolikt att kontakt med huden kommer att resultera i någon typ av irritation.

Kemikalien kan också användas i olika aspekter av beredning av livsmedel. Producera företag kan använda en renare innehållande natriumhydroxid att rengöra frukter och grönsaker före leverans dem till marknaden. Det är inte ovanligt att oliver att vara nedsänkt i föreningen som ett sätt att mjuka upp texturen något. Corn som mals till gryn är indränkt i föreningen innan kärnorna är marken.

Det finns ett antal produkter som innehåller betydligt större mängder av natriumhydroxid. Färgborttagningsmedel är ett exempel. Den höga halten fungerar mycket bra i att försvaga existerande skikt av smärta och tillåter den att separera från trä eller metallytan med lätthet. Kemikalien också används för att rengöra stora kar och tankar i bryggerier, eftersom det kommer att lossna och absorbera eventuella rester som klamrar sig fast vid de inre sidorna av faten. I många områden av världen, är föreningen blandas med vatten och användes för att lösa de slaktkroppar av djur efter alla användbara delar skördas för produktionen av livsmedelsprodukter för människor eller djur.

Användningen av natriumhydroxid i många andra produkter är vanligt. Vissa hår produkter, såsom relaxers, innehåller små mängder. Drain städare gör ofta användning av föreningen, eftersom det kommer att hjälpa lösa upp träskor med relativ lätthet. Den kemiska hjälper också att bleka massan till en ren vit, vilket gör det väsentligt att produktionen av många pappersprodukter.

Även om användningen av natriumhydroxid är utbredd, är det viktigt att komma ihåg att direktkontakt med den rena kemiska kan vara mycket skadligt för huden. Människor som hanterar kemikalien under tillverkningsprocessen eller med andra program bär ofta skyddskläder för att minimera risken för exponering. I händelse av att huden inte kommer i kontakt med föreningen, skölja med varmt vatten i flera minuter rekommenderas.

  • Natriumhydroxid används i rengöringsprodukter.
  • Drain städare innehåller ofta natriumhydroxid.
  • Natriumhydroxid används för att rengöra stora kar och tankar i bryggerier.