Vad är Wire Rope?

January 20

Vajer är en tung, drag, stark, väderbeständig lyftkabel tillverkad av många små metalltrådar lindade och flätade ihop. Du kan få en hel del styrka och flexibilitet av denna typ av rep, eftersom de separata ledningar utjämna trycket i hela gäng och fungerar bra med remskivor. Det kan hittas på en modern gård, en fiskebåt och en internationell docka.

Vanligtvis är vajer består av stålsträngar anordnade i en grupp kring en central kärna. Denna konstruktion gör hela tråden för att hålla en hel del vikt och ändå stanna segt. De enskilda trådar lindas in i ett gäng som kallas en sträng. Flera av dessa trådar, kanske sex eller nio, sedan ordnade till en ännu större gäng som kallas en tråd som omger en central kärna, manteln.

Tråd rep kan vara gjorda av stål eller järn. De flesta typer för utomhusbruk är galvaniserade så att de inte rostar genom korrosion. Wire som inte har galvaniserad kallas "ljus". Andra typer finns med legeringar som tillför olika fördelar. Vajer vanligtvis kan upprätthållas med rengöring och smörjning för att se till att det förblir kompatibla och säkert med rigg hårdvara.

Vissa egenskaper hos vajer är diameter, brotthållfasthet, motståndskraft mot korrosion, svårigheten att plattas eller krossning, förmåga att böjas, och medellivslängden. För varje tillämpning av remskivor, kedjor och vikter, behöver en industri ingenjör att bestämma rätt typ rep. Endast denna storlek, vikt, och fläta av rep kan användas för att se till att det inte kommer striden eller knäppa.

Människor använder vajer för att skydda skogarna, lasta importerade varor, eller ge rå mat. Jordbrukarna använder den för att lyfta hela spannmålssilor. Brandmän som tar vatten ur sjöar för att fälla ut lågor måste knyta scoop till helikoptern. I större hamnar, både docknings fartyg och fordon på marken behöver det i rigg att flytta jätte pallar.

Den viktigaste aspekten av vajer är hur det kommer att fungera under stress av varje ansökan. I många användningsområden, stöder det jätte, tunga föremål, och om det misslyckas, kan liv vara i fara. Vet alltid brottstyrkan av ditt rep och, om du inte är en professionell, inte använda den på ett sätt som skulle kunna skada någon.

  • Jordbrukarna får använda vajer för att lyfta hela spannmålssilor.
  • Vajer kan göras av galvaniserat stål, som är belagd i ett skyddande skikt av zink.