Vad är ragu?

August 8

Ragu är en tjock, rejäl gryta av franskt ursprung; en liknande version som kallas ragu görs också i Italien. Beroende på kocken och regionen, Ragu kan göras med avsikt att tjäna det som en huvudrätt maträtt, eller det kan vara utformad som en tjock sås att följa med kokt färskpotatis, nudlar, eller någon annan form av stärkelse. Många franska restauranger som erbjuder provinsiella livsmedel har ragu på menyn, och versioner av denna gryta görs även i andra delar av världen, särskilt under vintern, då en fyllning maträtt kan vara mycket uppskattat.

Utmärkande för ragu är att den tillagas mycket långsamt på låg värme. Den långsamma tillagningen gör smaker att utvecklas över tiden, vilket skapar ett rikt skiktad smak. Många kockar historiskt gjort ragu över elden eller på en sluten vedspis, vilket gör att grytan att mogna långsamt under loppet av dagen medan periodföra ingredienser som önskat. Moderna kockar använder bara en låg spis inställning, eller ibland ugnen.

När det gäller ingredienser, det finns inga regler med ragu. Vanligtvis en huvudingrediens såsom kött, svamp, eller rotfrukter är brynt i pannan innan vätskor som vatten eller vin tillsätts, och sedan olika kryddor som peppar och örter kan läggas till också. Ingredienser kan också läggas som ragu kockar för att se till att de inte smälter bort i grytan; fantasin är egentligen den enda begränsningen vid matlagning denna maträtt. Vissa kockar, till exempel föredrar att fokusera på en ingrediens, medan andra som en mångsidig blandning.

Termen "ragu" kommer från det franska ragoûter, som betyder "att återuppliva aptiten." Recept för denna gryta med anor från 1600-talet har hittats i Frankrike, vilket tyder på att människor har gjort det under en mycket lång tid, och av 1700-talet, var en mycket varierad sortiment av recept som publiceras. Vissa ragoûts är helt vegetarisk, till exempel, medan andra är tunga på kött, och några kockar introducerar ingredienser som grädde för att variera smaken.

När ätas som huvudrätt, är ragu oftast bäst paras med tjocka, rejäla bröd. När fungerat som en sås, är ragu ofta förtunnad så att det kommer att sprida lättare. Eftersom ragu kan vara mycket fyllning, är små portioner brukar rekommenderas; människor kan alltid gå tillbaka för en andra portion om de vill ha mer, och grytan kommer inte att lida om det är kvar på spisen genom middag. Denna gryta smakar också utmärkt på den andra dagen, efter smakerna har mognat.

  • Ragout är en tjock, rejäl gryta av franskt ursprung.
  • Svampar kan vara med i ragu.
  • Rött vin kan vara med i ragu.
  • Nya potatis, som ofta serveras med ragu.