Vad är Klorhexidin Soap?

December 9

Klorhexidin tvål är en antiseptisk vanligtvis används innan en person genomgår kirurgi eller av sjukvårdspersonal i sår rengöring, för att minimera risken för infektion. Till skillnad från sin motsvarighet, povidon-jod, som är en mörk orange-brun färg, betyder inte färga huden. Den finns i olika formuleringar och styrkor, inklusive tvål, lösningen och krämer, som används som en antiseptisk för olika indikationer. Det används också för att sterilisera sterila instrument och utrustning. Klorhexidin tvål och andra former av klorhexidin är kända av olika handelsnamn i olika länder, beroende på tillverkaren.

I varje operation, patienten löper risk att få bakterier som förs in i kroppen via det kirurgiska snittet. Bakterier finns i även de mest välskötta sjukhus eller vårdcentral, så hygien är av avgörande betydelse för att förhindra infektion i såret. Detta sträcker sig till både patienten och, viktigast av allt, sjukhuspersonalen. De flesta sjukhus har strikta riktlinjer för hygienrutiner, speciellt handhygien, vilket inkluderar regelbunden handtvätt.

Det finns många olika typer av produkter som används för att hålla händerna så rena som möjligt i medicinsk miljö. Dessa inkluderar klorhexidin tvål, alkohol gnuggar och kirurgiska hinder, såsom handskar. Vilken, eller en kombination, används kan skiljer mellan anläggningar, med hänsyn till infektionsrisk, kostnad och enkel användning. Medan klorhexidin tvål finns som stänger eller flytande tvål, är den flytande tvålen dras ofta, eftersom det kan förbli mer steril när den förvaras i en dispenser, i motsats till baren, som ligger öppet på bassängen.

När genomgår kirurgi är patienten uppmanas att göra ett antal saker för att minimera risken för infektion under och efter ingreppet. Läkarens anvisningar bör följas noggrant. Detta kan omfatta avlägsnande av hår från insatsområdet och bad eller duscha med en antiseptisk, t.ex. klorhexidin tvål. I många fall är duscha föredra framför bad. Väl inne i teatern, kommer ytterligare steriliseringsförfaranden utföras av de närvarande sjuksköterskor.

Efter operationen kommer snittet att stängas upp men det finns fortfarande en risk för infektion tills huden har läkt helt. Kirurgen kommer att ge anvisningar om sår rengöring eller hänvisa patienten till en specialiserad sår behandlingshem. Dessa instruktioner, som kan omfatta användning av en antiseptisk kräm eller tvålliknande klorhexidin tvål, bör följas noggrant för att säkerställa kortast läkningstiden och minimera eventuella komplikationer.

  • Tvål och operationshandskar är kritiska till att hålla operationer steril.
  • De flesta sjukhus har strikt hygien när det kommer till hands, vilket inkluderar medicinsk personal tvättar händerna regelbundet.
  • Klorhexidin tvål oftast används i operationssalen innan operationen påbörjas.