Vad orsakar en oas i öknen?

May 16

En oas är en bördig plats mitt i en öken, en ö av livet i en ocean av extrema temperaturer. Varje oas innehåller alltid en eller flera fjädrar. Oaser gör det möjligt att överleva långa vandringar genom öknen. I stora öknar som Sahara, städerna frodas runt vattenkällor såsom oaser och floder.

Vad orsakar en oas? En oas är faktiskt en plats i öknen, där höjden är låg nog att grundvattennivån är rätt under ytan, vilket resulterar i närvaro av fjädrar. Även i en öken, regnar det ibland, och detta ger ett vattenbord precis ovanför berggrunden, vanligtvis flera hundra meter under ytan. Sand är mycket porös, så de flesta vatten rinner rakt igenom den och ner till berggrunden.

Öknar består av många miljoner ton sand. Det finns bara en naturkraft kan förflytta den i avsevärda mängder - vinden. Även i en genomsnittlig stormby, en tio kubikfot (3,05 kubikmeter) luft håller bara om ett uns av sand, kan en kubisk mile (1,6 kubik km) luft flytta omkring 4.600 ton av det, vilket leder till märkbar erosion. En svår storm är i stånd att röra sig så mycket som 100 miljoner ton sand och damm.

I vissa områden där stora mängder sand flyttas av stormar, Burrows erosion ända ner till grundvattennivån, sätta den precis under ytan. Frön planterade i marken finns det kan gro och förlängning rötter i den fuktiga marken, som producerar en oas.

Ibland kan oasen produceras av vinden vara mycket stora när vidsträckta öken torkas rent av stormar. Den stora Kharga oas i Sahara, till exempel, är över 100 miles (161 km) lång och 12-50 miles (19,3-80,5 km) i bredd. Oasen producerades då erosion orsakat marginaler en stor depression att sjunka ner till grundvattennivån.

  • En öken.
  • Damm stormar kan flytta stora mängder sand, vilket gör en oas möjligt.
  • Torr, sprucken jord i en öken.