Vilka är de bästa sätten att förhindra melanom?

October 12

Basala celler, skvamösa celler och melanocyter är de olika typer av celler som utgör epidermis, vilket är det yttre lagret av huden. Hudcancer kan utvecklas från något av de tre typerna av hudceller. Basalcells och skivepitelcancer hudcancer är oftast inte allvarliga, eftersom de oftast donâ € t spridning till andra organ. Den tredje typen av hudcancer är melanom och det tenderar att vara den allvarligaste, eftersom det kan metastasera eller sprida sig till andra organ snabbt.

Det finns flera riskfaktorer som är förknippade med hudcancer, inklusive en familjehistoria och hög ålder. En av de största riskfaktorerna för att utveckla melanom är överflödig solexponering. Solexponering, särskilt under barndomen, tycks öka risken att utveckla melanom som vuxen.

Ultraviolett (UV) strålar kan tränga igenom huden och orsaka förändringar i hudcellerna. UV-strålar avges från solen och solarier. Exponering för UV-strålar har en kumulativ effekt, vilket innebär att mer solexponering en person blir, desto mer skada han eller hon kan ha på huden.

Även om vissa riskfaktorer, såsom familjehistoria canâ € t styras, det finns flera sätt att minska risken för att utveckla melanom. Ett av de bästa sätten att förhindra melanom är genom att stanna borta från solen, från cirka 10:00 till 15:00, när de ultravioletta strålarna är starkast. Människor som arbetar utomhus och kan behöva vara i solen under rusningstid bör överväga att bära långärmade skjortor som är gjorda av ett lättviktsmaterial.

Att använda solskyddsmedel är också viktigt att förebygga hudcancer. Solskyddsmedel hjälper blockera ultravioletta strålarna från att tränga huden. Solskyddsmedel klassificeras med nivån på solskyddsfaktor (SPF) har, vilket helt enkelt betyder hur mycket skydd det ger. Generellt en högre SPF ger längre solskydd. De flesta dermatologer rekommenderar att du använder en solkräm med SPF 15 eller högre.

Solskyddsmedel bör tillämpas cirka femton minuter innan du går ut för att göra det möjligt för huden att absorbera det. Också ansöka på nytt solkräm varannan timme eller efter bad. Tänk på; ultravioletta strålar kan ändå tränga igenom Eartha € s stämning på en molnig dag, därför solskyddsmedel bör användas. Andra sätt att förhindra melanom från att utveckla inkluderar, en hatt som blockerar solljuset från ansiktet. Solglasögon ger också några skyddar mot UV-strålar och bör bäras.

Som med många typer av cancer, är prognosen bättre om melanom upptäcks tidigt. Se en hudläkare årligen för att kontrollera förändringar i huden. Håll utkik efter förändringar i mol, såsom ökad storlek, ändra färg eller form. Se din läkare så snart som möjligt om du märker förändringar, eller utveckla nya mullvadar som har oregelbundna gränser eller är större än radergummit på en penna.

  • Folk borde börja bära solskyddsmedel när de är barn för att förhindra melanom senare i livet.
  • Att begränsa solariet användning kan bidra till att minska risken för att utveckla hudcancer.
  • Iklädd en stor hatt att blockera solljuset från ansiktet kan förhindra melanom från att utvecklas.
  • Solglasögon kan skydda ögonen från solskador som kan orsaka melanom.
  • Ytterst förebyggande åtgärder och undvika att bränna i första hand är de bästa sätten att behandla en solbränna och förebygga melanom.
  • Solnings ökar melanom risk.