Vad bör jag veta om spiral borttagning?

December 2

Borttagning av en spiral (spiral) är ett rutinförfarande, och för dem som för närvarande använder spiral, kan det hjälpa att veta att avlägsnande är oftast snabbare och mindre smärtsamt än insättningen. Vissa människor utvecklar oro IUD borttagning eftersom insättningsprocessen var obehaglig eller för att de har hört att spiral avlägsnande är smärtsamt, men det är i allmänhet inte fallet. I händerna på en kompetent gynekolog, är detta förfarande snabbt och relativt okomplicerad.

Spiral är utformade för att förhindra graviditet. De är ofta rekommenderas till kvinnor i långsiktiga relationer som löper låg risk för sexuellt överförbara infektioner, eftersom de är lättare att hantera än många andra former av preventivmedel, och eftersom de tenderar att ha minimala biverkningar. Det finns två typer av spiraler: koppar IUP, som förhindrar graviditet genom att långsamt utsöndrande koppar, och hormonella intrauterina som frisätter hormoner. Koppar spiral varar cirka 10 år, medan hormonella spiral senaste fem åren.

Det finns flera skäl för IUD borttagning. När en lUD löper, måste den tas bort, och en kvinna kan begära byte samtidigt. Spiral kan också tas bort från kvinnor som vill bli gravida eller kvinnor som upplever obehagliga biverkningar. Spiral är också normalt bort efter det första året av klimakteriet.

Förfarandet inleds med en rutinmässig gynekologisk undersökning, där läkare först konstaterar att läget i livmodern genom att föra in sina fingrar i slidan och palpera buken med den andra handen. Denna undersökning testar också för ömhet eller fysiologiska förändringar, vilket kan tyda på ett medicinskt problem. Samtidigt, lokaliserar läkaren lUD strängar för att bekräfta att lUD är fortfarande närvarande. Därefter görs en spekulum införs för att underlätta för läkaren att se, följt av en tenaculum, en speciell medicinsk anordning som stabiliserar livmodern. Vid denna punkt, griper läkaren lUD strängar med pincett eller klämmor, och försiktigt drar lUD ur livmodern. Som spiralen framträder, armarna på spiralen dras, låta den glida ut.

Om spiralen inte verkar vara på väg, kan läkaren ultraljud området för att se varför enheten inte kommer ut. Läkaren kan behöva ändra vinkeln på klämmorna, eller spiralen kan vara inbäddad i livmoderväggen, varvid patienten ges ett bedövningsmedel så att läkaren kan infoga pincett i livmodern för att ta tag i spiralen och ta bort den . Ibland kan ett kirurgiskt ingrepp krävas för att frigöra en inbäddad spiral, och detta är den allvarligaste potentiella komplikation av IUD borttagning. Ett ultraljud kan också utföras om läkaren inte kan känna eller se strängarna, ifall spiralen har av misstag kommit ut. Om strängarna har indragen i livmodern, kommer klämmor att användas för att förstå dem, vilket gör att läkaren att dra spiralen ut.

Kan förväntas Några kramper och blödningar under och efter IUD borttagning. Vissa kvinnor tycker om att ta acetylsalicylsyra eller annan milt smärtstillande innan förfarandet för att minimera smärta. Vissa läkare rekommenderar också avstå från oskyddat samlag för en vecka före en planerad spiralen avlägsnande, som ägglossning efter en borttagning kan leda till graviditet om spermier är närvarande, och spermier kan pågå i upp till fem dagar.

Som med att gå till tandläkaren, tenderar en spiral borttagning att verka mer skrämmande när man schemaläggning det (och skjuta upp det). Väl på kontoret, är det förfarande vanligtvis mycket snabbt, och ett minimum av smärta är inblandad. Det är viktigt att ta bort och ersätta spiral efter att de löper ut, om man inte vill bli gravid, och för kvinnor som gör graviditeten är IUD borttagning uppenbar det första steget. Om du hade en obehaglig inför upplevelse som orsakar dig IUD borttagning för att fördröja, kanske du vill boka tid hos en annan läkare; överväga att be dina vänner om de har några rekommendationer.

  • En kopparspiral.
  • En kompetent gynekolog kan utföra IUR borttagning snabbt och smärtfritt.
  • Om spiralen inte kommer att röra sig, kan läkaren behöva använda ett ultraljud.
  • En lUD borttagning kommer att innebära införande av ett spekulum.
  • Förutsatt att graviditeten inte är ektopisk, kan en kvinnas gynekolog råda henne av olika alternativ, inklusive att ta bort spiralen.
  • Vissa kvinnor med spiral kan uppleva kraftiga blödningar.