Vad är en Trout Lily?

February 22

En öring lily är en enda blomma växt som är en del av liljefamiljen. Det är en vildblomma som är infödda till Nordamerika och delar av Europa. Den växer ofta i skogar och skogsarealer. Det finns flera olika arter av öring liljor som är av släktet Hundtandsliljesläktet. De två vanligaste typerna är de gula och vita öring lily.

Trout liljor få sitt namn från utseendet på bladen. Rödbrun till lila-bruna fläckar på bladen liknar de mönster som syns på kropparna av vissa typer av öring. Förutom de öring liknande markeringar, kan formen på bladen även verkar som liknar den allmänna kroppsform av fisk. Fabrikens enda blomma blommar tidigt våren, någonstans mellan mars och maj. Detta beror på den speciella typ av öring lily.

Bronsfärgad hundtandslilja, eller den gula öring lilja, är den vanligaste. Blomman består av sex gula tepals. Detta är en kombination av tre kronblad och tre foderblad. Foderblad är den skyddande yttre delen av blomman. När kombinationen av foderblad och kronblad är svåra att särskilja de är kända som tepals.

Stående ungefär 09:56 inches tall (10,6-25,4 cm), är denna gula vild en attraktiv marktäckare. Den har också ett antal andra användningsområden. Blomman, lampa och bladen är ätliga och kan ätas råa eller kokta. Det har också använts för en mängd olika medicinska ändamål, inklusive reduktionen av svallning och behandling av magsår och sår på huden.

Den vita öring lily (Erythronium albidum) är en annan typ av öring lilja, här med blommor som är vita. I vissa fall kan blommorna också att i viss lavendel nyans. Med undantag av dess färg, är det mycket liknande utseendemässigt till den gula öring lilja. En annan typ av öring lilja, prärie öring liljor (Erythronium mesochoreum), är mycket lika de vita öring liljor, men med några få undantag. Bladen av anläggningen har mindre av öring liknande markeringar och är tunnare. Medan blommorna är vita, de är också ofta en blåviolett tonen.

Vissa öring liljor är mindre vanliga än andra. Den Minnesota dvärg öring lily (Erythronium propullans) är en mindre version av den vita och gula öring liljor. Det finns bara i vissa delar av Minnesota och är en utrotningshotad art. Blommorna av denna växt är en ljusrosa och kan ha så få som fyra tepals. Detta skiljer sig från andra typer av liljor som har sex tepals.