Vad är en Octodon?

May 15

Den Octodon släkte av gerbil liknande gnagare är centrerade kring nationen Chile, kör ner västkust Sydamerika. Även tre av de fyra familjemedlemmarna - O. bridgesi, O. pacifica och O. lunatus - är hotade arter, den återstående medlem av klanen, Octodon degus, kan hittas i rikliga siffror hela foten av Anderna och i djuraffärer över hela världen. Forskare har varit särskilt intresserade av den senare, så kallade gemensamma degus i årtionden, studera dess kommunala social ordning, högt utvecklade samordningsförmåga, och kusliga interna klockor.

Även deras utseende liknar, upptar varje Octodon arter en något annorlunda nisch i och runt Chile. Den lunatus, eller månen tandad degus, tenderar att leva längs steniga Pacific Shores. Pacificus är infödd endast till den lilla Mocha Island, utanför Arauca kusten. Hålla sig till fjällen är degus och bridgesi klaner. Den bridgesi eller Bridges 'degus, sträcker sig hela vägen över Anderna till Argentina, medan degus stannar bara på Chiles västra sidan av bergen.

Enligt Internationella naturvårdsunionen (IUCN), är den gemensamma degus anses vara en art av minst bekymmer, till stor del på grund av dess förekomst både inne Chile och hela husdjur burar i världen. De tre övriga Octodon arter, dock står inför större utmaningar. Som av 2011, anser IUCN O. pacificus en "akut hotade" arter, O. bridgesi "sårbar" och O. lunatus "nära hotad." Avskogning pga jordbruk eller utveckling är allmänt skulden för de flesta av dessa nedgångar.

De flesta av de Octodon arterna är nattdjur, även om den gemensamma degus är diurnal, vilket innebär att det sover på natten. Kanske detta och artens rikliga siffror är varför forskare har valt att studera dem mest. Dessa djur har använts för att bättre förstå den cirkadiska systemet är gemensamt för däggdjur. Detta möjliggör miljösignaler för att sporra biologiska förändringar som ägglossning eller ens förändringar i sömnmönster, byter från nattliga till dagaktiva vanor. En studie även fastställt att degus se ultraviolett ljus, vilket gör att deras urin att glöda och tjäna som vägledning inlägg.

Den sociala ordningen och sedvänjor degus är centrerade kring hålan, som är en annan fokus för zoologiska studier. Enligt University of Michigans Museum of Zoology, kommer några hanar och flera honor ofta dela en enda håla, med hjälp av organiserade Grävande kedjorna att skapa ett komplext system av utrymningsvägar. Inte nog med att de mödrar andel ammande spädbarn, men hanarna umgås huddling med mycket unga - utan observerade barnamord.

  • En typ av Octodon lever endast av Arauca kusten i Chile.