Vad är Kattguld?

November 29

Korrekt känt som pyrit, foolâ € s guld är en vanlig mineral som har en färg mycket lik den av guld. För ett otränat öga, har pyrit en glans och nyans som lätt kan förväxlas med den betydligt mer värdefulla metallen. Eftersom mineral gör bära en sådan slående likhet med guld, har den använts för att lura många människor, därav smeknamnet foolâ € s guld.

Till bestörtning av många gruvarbetare, kan pyrit ofta hittas på platser där guld är också närvarande. Detta gjorde det mycket lättare att felaktigt identifiera mineral som äkta guld i miljöer där oerfarna gruvarbetare försökte bygga sina förmögenheter under en guldrusch, såsom den välkända rush i Kalifornien i mitten av 19th century.

Under åren har begreppet foolâ € s guld fått en eget liv. Hänvisningar till mineralet förekommer i litteratur, musikaliska kompositioner och även i marknadsföring och reklamkampanjer. I de flesta fall är foolâ € s guld identifierats som något som verkar vara en sak, men är i själva verket en annan. Detta har lett till att kreativt tillämpa begreppet på situationer som en kärlek som visade sig vara falsk, oäkta produkter som var sämre än originalen, och praktiskt taget alla situationer som visade sig inte vara vad den ursprungligen verkade vara. Bilderna frammanade genom att hänvisa till foolâ € s guld fortsätta att ge inspiration till låtskrivare och producenter av andra kreativa verk.

Även om inte betraktas som önskvärt som vitt guld eller gult guld, är pyrit långt ifrån en värdelös mineral. Foolâ € s guld är väsentlig för framställning av svaveldioxid. Den här applikation gör mineralet viktig för produktionen av alla typer av papper och pappersprodukter allt från kartonger till skrivpapper. Mineralet är också nödvändigt i produktionen av svavelsyra, till en förening som används i många industrier producerar ett brett sortiment av varor.

Före tillkomsten av vakuumröret, var foolâ € s guld används som en detektor i olika utföranden för radiomottagare. Pyrit används fortfarande idag bland entusiaster som tycker om att arbeta med kristall radioapparater. På grund av de föreningar som framställts från foolâ € s guld, fortsätter mineralet brytas för användning i många tillverknings inställningar. Medan pyrit har aldrig närmat sig priset på guld har det visat sig vara ett ämne som är värt kostnaden för gruv- och gör att produktionen av många av de varor och produkter konsumenter använder varje dag mer kostnadseffektiv.

  • Stack av guldtackor.