Vad är en Wallaby?

February 18

Den wallaby är en nära släkting till en känguru, och man kan klassificera det genom att säga att det är något djur som ser ut som en liten känguru. Båda är medlemmar av samma familj, Macropodidae. Djur större än wallabies, men mindre än kängurur, kallas wallaroos.

Det finns drygt 30 olika arter av wallaby, bosatta främst i Australien. Vissa arter kan hittas i Tasmanien. Djuret introducerades till Nya Zeeland och nu finns det en liten men fjädrande koloni där. Det finns också en cirka fem arter i Nya Guinea, och mest ovanligt, har Hawaii en liten befolkning av Brush-tailed Rock Wallaby, upprättas när ett par rymt från en privat djurpark.

Liksom känguru, är wallaby ett pungdjur. Pungdjur höja sina mycket små nyfödda i påsar i flera månader till över året. Tamar wallaby, till exempel, har en genomsnittlig dräktighet period på mindre än en månad. Den dåvarande lilla 0,1 av ett uns (0,28 g) nyfödda kommer att spendera ungefär fem månader i påsen innan den betraktas som en tonåring.

Gestationperiod och tid i påsen varierar mellan olika arter. Eftersom wallabies kommer i så många variationer, är det svårt att diskutera genomsnittlig storlek. En av de största är Bennetâ € s wallaby. Dessa kan växa till cirka 40 inches (1,01 m) lång och kan väga cirka 35 pounds (15,87 kg) när mogna. Tamar eller Scrub wallaby är den minsta av arten. Mogna vuxna kan vara upp till 18 inches (0,45 m) lång och väger cirka 13,5 pounds (6.12 kg). Som jämförelse vidare storlek, kan man notera att Bennetâ € s wallaby handlar om den tredje storleken av de största kängurur.

Den förväntade livslängden varierar också, och beror på storleken av djuren ofta. Tamar kan leva ca 5 år, den Bennet några år längre. Beteende skiljer sig också mellan arter. De flesta är uteslutande växtätande, men vissa arter är dagaktiva (sover på natten) och andra natt (sova under dagen). Vilken typ av wallaby man kan se i sina inhemska orter beror på vilken tid på dagen det det ses.

Liksom känguru, har wallaby stora platta fötter som gör att hoppa ganska lätt. De har också exceptionellt långa svansar, som bidrar till att ge balans för att hoppa. Den svanslängd är vanligtvis inte ingår i höjdmätningar, men som en allmän regel tenderar att vara omkring 3/1 av kroppens höjd. De flesta av arterna är grå, brun eller grå eller brun med grädde. Vissa har auburn nyanser i deras päls, liksom Rödhalsad vallaby. Ryggen är grå, halsen rött, och buk grädde.

Wallabies konkurrera väl med känguruer på grund av deras mindre storlek. De tenderar att njuta av att äta gräs och blad på kortare buskar. Kängurun är också en gräs grazer men kan komma buskar högre upp. Den wallaby är något större risk för predation av dingo på grund av dess storlek. Detta är särskilt fallet med de mindre medlemmarna i arten. Liksom kängurur, kan interaktioner med människor vara problematiskt, och båda djuren kan äta grödor. Dessutom bilar ofta oavsiktligt hit och döda wallabies.

De flesta Wallaby arter är inte hotade och har anpassat sig väl till att öka människans ingrepp i deras livsmiljö. Några arter är dock anses hotade. Dessa inkluderar Brush-tailed Rock wallaby, och Nail-tailed wallaby. Bevarande ansträngningar görs för att spara och återställa populationer av dessa och andra hotade arter.

  • Det finns drygt 30 olika arter av wallaby, bosatta främst i Australien.