Vad är en dramadokumentären?

February 21

En dramadokumentären är en film eller tv-show som kombinerar områdena dokumentär och drama. Man skulle kunna kalla en dramadokumentären en icke-fiktion drama, med fokus på verkliga händelser och verkliga personer som presenteras i en dramatiserad sätt. Förutom att bli filmad, kan en dramadokumentären också skrivas; i skriftlig form, började dramadokumentären växa fram under senare hälften av 20-talet i världen av människor som Truman Capote och Norman Mailer, med film efter kostymen.

Flera egenskaper definierar en dramadokumentären. Den första är en tendens att hålla oss till fakta som de kallas, utan att erbjuda kommentar. Målet är att ge människor grundläggande information, så att de kan dra sina egna slutsatser. De flesta dokumentärer, å andra sidan inbegripa berättande och positionella ämnen som är utformade för att påverka watchers och läsare. Docudramas använder också tekniker för att föra de händelser som diskuteras till liv; snarare än att säga att personen X och person J hade en konversation, till exempel, en dramadokumentären kommer att iscensätta en rekreation av samtalet.

Till skillnad från en riktig dokumentär, en dramadokumentären får innefatta iscensatt film med skådespelare. Beroende på ämnet, liten eller ingen dokumentär film kan användas. I vissa fall kan docudramas också skapa helt iscensatt hypotetiska situationer, som i fallet med 2006 film Death of a President. Vissa organisationer använder docudramas att uppmärksamma aktuella händelser och frågeställningar, med flera miljö filmer gör docudramas om effekterna av den globala uppvärmningen, till exempel, som visar vad som kan hända om havsnivån stiger dramatiskt.

Användningen av "drama" i uttrycket "dramadokumentären" kan vara förvirrande, eftersom drama är vanligtvis förknippas med fiktion. Docudramas inte integrerar fiktiva element, dock är trogen de händelser som de dokumenterar så mycket som möjligt. Docudramas kan göra historiska händelser känna mer tillgängliga, från det romerska imperiet till aktuella händelser, och många av dem stimulera till diskussion och debatt genom att inte erbjuda yttranden, tvingar tittare och läsare för att prata om innehållet med varandra.

Du kan också höra docudramas kallade dramadokumentärer eller dramatiserade dokumentärer. Vissa människor kritiserar området för dramadokumentären, med argumentet att det litterära licensen för att rekonstruera scener och föra händelser till livet kan vara något missvisande, särskilt för människor som inte är duktiga på att skilja fakta från fiktion. Även när väl utforskade, är en dramadokumentären bara en presentation av händelser, och det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas andra tolkningar och att många filmskapare är skyldiga till underlåtenhetssynder, ledande människor till felaktiga slutsatser genom att inte ge dem alla fakta.

  • En dramadokumentären kan presenteras i skriftlig form.
  • Docudramas skildra verkliga händelser och människor i en dramatiserad sätt.