Vad är Dub poesi?

July 5

Dub poesi är en viss typ av poesi eller vers där inbyggda rytm bidrar till överklagandet av prestanda eller läsning. Denna typ av poesi är oftast förknippas med olika typer av reggaemusik såsom dancehall, men speciellt i samband med, Äúdub music,Äù, vilket är lite annorlunda än dancehall sorten. Många gånger kan dub diktning vara anordnad att utföras tillsammans med musik, som vanligtvis är reggae eller något med en liknande rytm.

I termer av dess innehåll, står dub poesi ut från andra typer av performance. Denna typ av spoken word fokuserar oftast på frågor om social rättvisa, eller andra politiska frågor. Det kan även innefatta många element och hänvisningar till Rastafarianism, en lokal religion, såsom är fallet i den allmänna reggae genre.

Många attribut ursprung dub stil poesi till Jamaica, och konstform sägs ha en västindisk ursprung. Dess nära anslutning reggae avslöjar detta ursprung på vissa sätt. En internationell publik kan förvirra den här typen av poesi med reggae, speciellt när musiken läggs till backa det talade ordet albumet.

Ett viktigt inslag i dub poesi är rytm, som är skriven och uttalas som, Äúriddim,Äù inne i branschen med denna typ av poesi och musik. Kulturella forskare undersöka de sätt som rytm ansluter till det talade ordet som de konstaterat hur dub stil poesi och musik påverkar bredare genre. Forskare kan också kontras dub diktning med andra delar av reggae genre att förstå dess särskild vädjan.

Vissa kulturhistoriker ansluter dub poesi med specifika artister, såsom Oku Onuara, en framstående poet på 1970-talet. Andra identifierar det mer brett som poesi som har en medfödd rytm, som kan talas i rytm utan uppbackning musik, och som kan förstås att påverkas av reggae. Förutom att vara provinsen en viss skola av poets, är dub stil poesi också vanligen förstås att anslutas med deejays eller discjockeys.

Vid undersökningen rollen som dub poesi, några av artisterna som använder det har beskrivit det som att ha en begränsad överklagande eller tidslinje. I att tala om de begränsningar som denna specifika typ av versen, har artister påpekat att möjligheten att fixa spoken word på ett mer abstrakt mätare kan ha stora fördelar. Av detta och andra skäl, kan denna typ av poesi inte vara lika populär idag som det en gång var.

  • Dub poesi är ofta kopplad med deejays eller discjockeys.