Gör Vampire Bats verkligen existerar?

October 16

Medan ordet vampyr för tankarna bilder av Dracula och andra skräckfilms tecken, är sanningen att naturen har några verkliga exempel på vampyrism. Den mest kända är vampyr. Det finns tre arter av vampyrer som överlever enbart på blod: Vanliga Vampire Bats, White-winged Vampire Bats och Hårig bent Vampire. Medan helt olika varandra, alla tre arterna är infödd till den amerikanska kontinenten.

Vampire fladdermöss lever på små däggdjur eller fåglar, beroende på art. De jagar bara på natten och rikta sovande djur. Vampire fladdermöss flyger omkring genom att sända ut ultraljudspulser och med hjälp av en infraröd sensor för att finna sin väg. Detta gör det möjligt för dem att flyga i fullt mörker och närma sitt byte utan att upptäckas.

Vampire fladdermöss verkar ogillar blod, eftersom endast ett fåtal fall av angrepp rapporteras varje år. Däremot kan vampyr fladdermöss orsaka allvarliga problem i områden där nötkreatur och hästar strövar utanför på natten. Medan utfodring själv inte skadar djuret, är vampyr fladdermöss kända för att bära rabiesvirus, som kan överföras till djur och sedan i sin tur till människor.

Att mata, vampyr fladdermöss bita igenom djurens hud, vilket orsakar ett sår inte större än 5 mm (0.2 inches). Med hjälp av sin tunga, fladdermöss knä sedan i blodet. Särskilda aktiva ingredienser i deras saliv hjälp hindrar blodet från att koagulera, och samtidigt främja lätt översvämning. Varje gång de äter, vampyr fladdermöss tar cirka två matskedar blod från sitt byte, vilket är tillräckligt för att behålla sina små tums-långa kroppar.

På grund av deras unika matsmältningssystem, måste vampire fladdermöss foder minst var 48 timmar för att överleva. Blod är oftast rötas snabbt och förlorade via urinen, så det är viktigt att de ersätter den hela tiden. Efter utfodring, vampyr fladdermöss brukar återvända till sina skyddsrum, där de sover tills nästa natt.

Förutom att vara otro flygande maskiner, kan vampyr fladdermöss också gå, springa och hoppa med stor smidighet. Detta är en stor tillgång när stalking byten, och ett bra sätt att flytta runt sina kolonier, som ibland består av över 2000 fladdermöss. Trots deras dåliga rykte, vampyr fladdermöss är ganska ofarliga för människor, och kan bli tama, speciellt när de bor i närheten av stora befolkningsgrupper.

  • Vampire fladdermöss lever på små däggdjur eller fåglar.