Vad är Frijoles Negros?

July 6

De spansktalande maträtt frijoles negros, eller svarta bönor, är en vanlig ackompanjemang till många latinamerikanska rätter. Vanligtvis serveras över gul eller vitt ris, eller ens som en soppa, kockar från Kuba och Puerto Rico till Mexiko och bortom sällan tjäna en entree utan dessa anbud smulad som en sida skålen. Även om namnet antyder enkelhet, är detta vanligt recept en komplex blandning av lök, paprika, vitlök, en sur beståndsdel som ättika eller vin, och en rad latin centric kryddor.

Innan Frijoles negros kan börja ta form, mörka baljväxter i Phaseolus vulgaris sorten måste rengöras och sedan dränkts i vatten, sätta över natten i kylskåp. Några hoppa över detta steg genom att använda konserverade bönor, men många kockar avskyr denna praxis, utan föredrar att laga sin egen bönor i vattnet som de har dränkts. Det tar minst en halvtimme för svarta bönor för att laga mat på en sjuda.

Nära slutet av tillagningstiden för bönorna, är en het oljad panna fylld med hackad lök, vitlök och paprika tills karamelliserad. Därefter några av bönorna går in i pannan för mäskning. Detta tjocknar såsen naturligt. Vissa lägger även bitar av skinka och tomat under denna fas.

Efter en pasta bildas i pannan, kan resten av bönorna och lite vatten eller lager går in i pannan, tillsammans med kryddor som oregano, kummin, farinsocker och lagerblad. I vissa länder som Puerto Rico är det brukligt för frijoles negros att ha torra kryddor i stället för färska, liksom adobo eller Sazon - två distinkta blandningar av många inhemska kryddor. Salt och peppar också läggs till smak. Nära slutet av tillagningen frijoles negros, kommer många kockar lägga lite vinäger och även vitt vin för att ge den slutliga skålen lagt tang. Precis innan servering, är lagerblad bort, och en generös portion av olivolja går in för att ta dess plats.

Små variationer av Frijoles negros överflöd. Vissa lägger tomatpuré i stället för vanliga tomater. Detta lägger syrlig smak, men också tjocknar såsen. Andra kombinerar de färdiga bönorna med ett protein som skinka, bacon eller strimlad biff att göra bönorna mer av en måltid. Som förrätt, är svarta bönor soppa som vanligen serveras utan ris eller en entree att förringa sina komplexa smaker.

  • Frijoles negros kräver paprika.
  • Först odlas i Sydamerika, svarta bönor - eller "frijoles negros" på spanska - är starkt förknippad med latinamerikanska köket.
  • Blandade bönor, svarta bönor på det nedre vänstra.