Vad är en centrifugalkoppling?

April 10

En centrifugalkoppling används ofta på en liten motor. Använda fjädrar och vikter för att engagera, är en centrifugalkoppling aktiveras av motorvarvtal och varv per minut (RPM). Genom att ändra fjädrarna fjädrar av en annan spänning, kan centrifugalkopplingen göras för att engagera förr eller senare i varvtalsområdet. Monterad på motorns utgående axel, har centrifugalkopplingen ett kedjehjul fäst vid dess baksida och driver en kedja ansluten till drivaxeln eller hjul. Denna kopplingssystem var mest används på go-cart och minicyklar i stället för en momentomvandlare och en drivrem.

Kopplingsaggregatet består av två stycken, ett inre kopplingsmekanismen och ett yttre skal. Den inre mekanismen snurrar på motorns utgående axel medan det yttre skalet och dess bifogade drevet återstår. Som motorns varvtal ökar, är vikter som hålls på plats av fjädrar kastas utåt av centrifugalkraften av spinnmekanismen, därav smeknamnet centrifugalkopplingen. Som vikterna når sina helt utsträckta lägen, de kontaktar det yttre skalet och börja köra det liknar släppa kopplings i en bil. Som centrifugalkopplingen börjar snurra snabbare, börjar bilen för att komma igång.

Stallfart av centrifugalkopplingen lätt manipuleras genom att ändra vikter och fjädrar, vilket gör att motorn att stanna kvar i sin effektklass under körning. Starkare fjädrar och lättare vikter kommer att resultera i en koppling som griper med en högre hastighet. Omvänt, installera lättare fjädrar och tyngre vikter kommer att skapa en koppling som är engagerad vid mycket lägre varvtal. Att engagera centrifugalkopplingen vid en högre motorns varvtal kommer att resultera i att mer effekt appliceras till däcken som kopplings griper in. Detta är bra för en racing ansökan, men det kan göra operationen på en gata motorfordon mycket svårt på grund av de snabba och kraftfulla starter.

Ungefär som en elektromagnetisk koppling som använder elektricitet för att koppla in kopplingen, använder centrifugalkopplingen gravitation och centrifugalkraft för att ingripa med mekanismen. Fördelen i centrifugal enheten ligger i en gradvis tillämpning av makt som vikterna svängs i läge. Den elektroniska versionen gäller hela beloppet för effekt vid luckan av en strömbrytare. Detta omedelbar tillämpning av makt kan ofta orsaka skador som drivlinan snäpps in omedelbar rörelse. Rutin applicering av lätt olja om vikter hjälper till att hålla kopplingen i drifttillstånd.