Vad är ett däck Prism?

September 11

Ett däck prisma, även känd som en död ljus eller däck ljus, är ett stycke gjuten glas som reflekterar ljus in i de nedre delarna av ett fartyg. Den användes på träfartyg innan tillgången på el som ett säkrare alternativ för belysning än fotogen och oljelampor eller stearinljus. Prismorna har en plan bas, som stiger till en mindre spetsig eller rundad topp. De var oftast hängde från taket, under ett litet hål på däck, med den spetsiga sidan hänger ner så att ljuset kan komma in ovanifrån. Deck prismor har flera sidor så att ljuset som kommer genom basen kan reflektera över flera ytor under däck.

Även de tidigaste versionerna av däcks prisma har spårats tillbaka till 1840-talet, tror de användes i många år - och eventuellt århundraden - tidigare den dagen. Original däck prismor är sällsynta och svåra att hitta, men det finns några som kan ses i nautiska museisamlingar. Det kan också vara svårt att bestämma deras ålder, eftersom glaset inte är lätt daterade. Det har också funnits någon fast information om hur däck prismor utvecklades eller vem, om någon i synnerhet var ansvarig för sin uppfinning.

Alla däck prismor har flera sidor för att möjliggöra en jämn fördelning av ljus under däck. Annars kan de komma i en mängd olika former och storlekar. En typisk däck prisma kommer att ha en cirkulär bas med en välvd eller spetsig topp. Vissa har en rektangulär bas som stiger upp till ett tre-dimensionellt triangel.

Från den övre sidan av däcket, kommer prismat visas som en platt bit av runda eller rektangulära glas. Under däck, den har en titt liknar en armatur. Det kan säkras i däck eller hänga från en hållare. Det kan finnas en eller flera däck prismor på ett fartyg, oftast beroende på storleken av farkosten.

Däcket prismat fortsätter att användas i vissa segelfartyg, men i första hand som en nostalgisk dekorativt element. Även om de inte är avsedda att ersätta el, kan prismorna fortfarande hjälpa att tända de områden under däck och potentiellt spara på energikostnaderna. Reproduktioner av traditionella däck prismor säljs även som prydnadsföremål för nautiska entusiaster. De är vanligtvis antingen monteras så att de kan hänga från en speciell hållare, eller sitta platta sidan nedåt på en piedestal. Prismorna är också marknadsförs i en mängd olika färger och även införlivas nyhet objekt såsom juldekorationer.